Počela predizborna kampanja prije vremena, koriste sivu zonu u Izbornom zakonu

Vijesti 11. aug 202211:20 0 komentara
N1

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci predstavila nalaze dugoročnog posmatranja u prve dvije sedmice izvještavanja izbornih posmatrača od 25. 07. – 07. 08. 2022. godine.

U okviru posmatračke misije zabilježena je ukupno 191 izborna nepravilnost.

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno. Ukupno je zabilježeno 147 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 125 slučajeva plaćena izborna kampanja na društvenim mrežama. Do sada je Koalicija “Pod lupom” uputila prijave za 17 političkih subjekata ili kandidata političkih subjekata Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Koalicija “Pod lupom” će nastaviti obradu podataka u narednom periodu i prijave sukcesivno dostavljati CIK-u, navode.

Međutim, neophodno je skrenuti pažnju i da postoje slučajevi preuranjene izborne kampanje koji su široko rasprostranjeni, ali koje nije moguće sankcionisati usljed “sive” zone koja postoji u Izbornom zakonu BiH u kojem je navedeno da je preuranjena izborna kampanja, ona koja je plaćena, čime politički subjekti, imaju mogućnost raditi veliki broj aktivnosti koji jesu promocija, ali koje se ne mogu tretirati trenutnim zakonom.

Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno su zabilježena 24 ovakva slučaja, od kojih se 20 odnosi na zloupotrebe javnih resursa u 18 opština i gradova i 4 slučaja na rad službenika u kampanji u četiri opštine i grada (Brčko distrikt BiH, Jablanica, Rudo i Vitez).

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: dva slučaja neprimjerenog govora ka oponentskim strankama u Banjoj Luci i Starom Gradu Sarajevu, dva slučaja pristrasnog izvještavanja medija u Starom Gradu Sarajevo i Bratuncu, jedan slučaj neažurnosti biračkog spiska u Ključu, jedan slučaj zloupotrebe ličnih podataka za glasanje iz inostranstva u Bratuncu.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije “Pod lupom” osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. U ovom trenutku, primijetan je napredak u radu izborne administracije na lokalnom nivou uz određene izuzetke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!