Počela vakcinacija u Goraždu: “Izbjeći pucanje zdravstvenog sistema”

Vijesti 18. mar 202112:42 0 komentara
N1

Direktor JU Dom zdravlja "Goražde" Edin Čengić je za N1 govorio o borbi u ovom gradu sa pandemijom koronavirusa, te o početku vakcinacije u ovoj ustanovi.

“Naša Covid ambulanta se bavi svim sumnjivim slučajevima, tako da je najveći “pritisak” upravo na tu našu organizacionu jedinicu. Imaju oko 200 pregleda dnevno građana, jer svi idu direktno tamo. Ima dosta onih koji imaju simptome, lakše ili teške kliničke slike, upale pluća”, kazao je Čengić.

Poručuje da je koronavirus nepredvidiv i da se situacija može pogoršati svakog sata.

“Evidentno ima veći broj ljudi koji su razvili kliničke slike u odnosu na one koji su asimptomatski. Što se tiče same kliničke slike, otprilike je slično kao što je bilo, ali bolest je nepredvidiva i može se naglo pogoršati stanje iz sata u sat”.

Dodaje da su sa nivoa Gradskog štaba poslali dopis Kriznom štabu za uvođenje novih mjera.

“Mi smo imali sastanak Gradskog štaba, on nema ovlasti da uvodi mjere nego da pomaže ustanove. Ja sam tu predložio da se ide s dopisom prema Kriznom štabu da se uvedu na dvije sedmice bar restriktivnije mjere; barem online nastava i ugostiteljski objekti. Nama je cilj da izbjegnemo da zdravstveni sistem pukne”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!