Počeli protesti sindikalaca u Sarajevu (FOTO+VIDEO)

Vijesti 24. jun 202111:20 > 11:23 0 komentara
N1

U Sarajevu su počeli protesti Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Skup je počeo u sarajevskoj Ferhadiji, a potom će uslijediti protestna šetnja. Protesti će trajati do 16 sati, a možete ih pratiti na portalu i društvenim mrežama N1.

Imaju pet zahtjeva, a glavni je da se minimalna plata poveća na 1.000 KM. Drugi zahtjev je da se što prije u parlamentarnu proceduru stave izmjene i dopune Zakona o radu koje predložio Savez samostalnih sindikata, a kao treći zahtjev je naveo potpisivanje kolektivnih ugovora.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Nakon toga slijedi da se radnicima uveže radni staž, a kao posljednji, peti, da se implementira Zakon o zaštiti na radu.

Shodno protestnoj šetnji Saveza samostalnih sindikata koja će se odvijati kolovoznim i pješačkim površinama ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Radićeva, Obala Kulina Bana, Obala Maka Dizdara, Hamdije Kreševljakovića, most Skenderija, Hamze Hume, Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića sutra će u vremenu od 11:00 do 16:00 sati doći do izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza.

Tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren

Kako je navedeno iz GRAS-a, tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren i odvijat će se na relaciji Ilidža – Željeznička stanica.

Linija 31e Vijećnica – Dobrinja polazit će sa terminala Trg Austrije, a na relaciji Trg Austrije – Pofalići saobraćat će trolejbuskom trasom u oba pravca;

Linija 27e Drvenija – Hrasnica na relaciji Pofalići – Drvenija saobraćat će trolejbuskom trasom u oba pravca;

Linije 15 Željeznička stanica – Buća Potok, 23 Željeznička stanica – Rajlovac i 23a Željeznička stanica – Reljevo Dom – Dobroševići i 18 Drvenija – Pofalići bit će preusmjerene ulicom Put života;

U vrijeme zadržavanja učesnika protesta ispred sjedišta Parlamenta FBiH, trolejbuska linija 103 Dobrinja – Trg Austrije bit će preusmjerena na okretnicu Jezero.

Saobraj će regulisati pripadnici MUP-a KS

Druge autobuske linije koje djelimično prolaze ili presjecaju trasu kretanja kolone, saobraćat će sa kraćim zastojima ili manjim preusmjerenjima u skladu sa nalozima pripadnika MUP-a.

Regulisanje saobraćaja vršit će pripadnici MUP-a KS etapno u zavisnosti od brzine prolaska učesnika protesta, saopćeno je iz GRAS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!