Počelo suđenje Ganiću i dr.: “Tužilaštvo BiH tvrdi da Izetbegović nije bio otet”

Vijesti 26. okt 202219:47 5 komentara

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) i civila 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško optuženi su u svojstvu civilnih, vojnih i policijskih zvaničnika za ratne zločine protiv civila, zarobljenika, ranjenika i bolesnika, te protivpravno ubijanje neprijatelja.

Tužilaštvo BiH pokušaće dokazati da vojna kolona JNA nije bila legitiman vojni cilj jer je kako tvrde bila prepuštena kontroli TO i UNPROFOR-a, da se Ejub Ganić usprotivio sporazumu o mirnoj evakuaciji ostatka Druge vojne oblasti JNA iz Sarajeva i podstrekao rukovodni kadar Teritorijalne odbrane Republike BiH, da naredi presijecanje i zaustavljanje kolone. Kolona nije bila zaštićena unatoč sporazumu, počinjeni su zločini, počinitelji nisu kažnjeni. Taj komandni lanac koji je obuhvatio i samo rukovodstvo TO RBiH, ali i visoke policijske službenike odgovaran je za ubistvo osam oficira, vojnika i civila, uključujući pripadnike saniteta, ranjavanje 22 osobe, dok je 20 zarobljeno fizički zlostavljano i ponižavano.

No za obranu ovi navodi su suprotni činjenicima koje su nedvosmisleno utvrđene.

Lejla Čović braniteljica Ejupa Ganića podsjetila je da se istraga vodi od 1993. godine kada je otvoren spis u Okružnom Tužilaštvu Istočnog Sarajeva. Da je Haški tribunal još 2003. godine utvrdio da ne postoje dovoljno dokaza ni za provođenje istrage, odnosno da osim novog vještačenja instituta Zenit iz Banjaluke, Tužilaštvo nije ponudilo nijedan novi dokaz.

U optužnici se, kako je kazala, pokušavaju izvrnuti historijske činjenice o karakteru rata u BiH. Kako je objasnila Čović Tužilaštvo BiH u optužnici tvrdi da je Alija Izetbegović zadržan u Lukavici,  a ne otet te da ne priznaje ni međunarodnu potvrdu da je vojna kolona bila legitiman cilj.

Prvi svjedok Tužilaštva biće saslušan 9. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare