Počinje priprema zimnice: Ajvar tradicionalno najpopularniji

Vijesti 24. sep 202322:05 0 komentara

Poskupljenje namirnica u zemlji prouzrokovalo je da pravljenje zimnice mnogima postaje luksuz. Je li isplativije kupiti gotov proizvod ili ipak napraviti domaću zimnicu? Donosimo, koliko novca treba izdvojiti, cijene li se domaći proizvodi, te kako napraviti domaći ajvar, najpopularniji namaz ili prilog u našim krajevima.

Tradicionalno, zimnica se pravi početkom jeseni, a cilj je konzerviranjem sačuvati hranljiva svojstva sezonskih namirnica za upotrebu izvan sezone. Međutim, za one koji je planiraju pripremati, ove godine biće skuplja, zbog rasta cijena voća i povrća.

U odnosu na prošlu godinu, cijene su porasle za oko 30%, kažu trgovci, te je posljedično i prodaja zbog poskupljenja opala.

Ipak, oni koji su navikli da pripremaju i konzumiraju domaće pripravke, nabavka je počela, a najpopularniji i najčešči namaz u našim krajevima, uveliko se pripravlja. Crvene roge, patlidžan, bijeli luk, sirće i začini – jedan je od najjednostavnijih recepata za pripremu ajvara.

“Paprike ogulimo, eto dok se ispeku. Patlidžan isto tako. I sameljemo. Bijeli luk pripremimo, jer dolazi na kraju, jer što se duže kuha, izgubi aromu. On se stavi kad ajvar več htjedne ići u tegle. Dodamo soli na kraju, sirće domaće, jedno tri kašikice i jedno 4 kašike šećera”, kazala je Irmela Memić.

Za pripremu domaćeg ajvara i zimnice potrebno je uložiti novac, ali i vrijeme i trud. A koliko se cijeni domaći proizvod?

“Takva je situacija da ne. Problem je, ovo je dosta, zahtijeva i finansija i truda i svega, a naš narod… Ustvari, ko sebi pravi on cijeni, a neko sa strane teško”, dodaje.

Ipak, od tradicije rijetki odustaju, domaći ajvar i zimnica naći će se na trpezama i ove zime, ali, po svemu sudeći, u znatno manjim količinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!