Podić: Sarajevo je najzagađeniji glavni grad u Evropi, KS nema dovoljno inspektora zaštite okoliša

Vijesti 17. nov 202313:43 0 komentara
N1

Sarajevo je danas umjereno zagađeno, pokazuju posljednji podaci. Sa početkom grijne sezone očekuje se period intenzivnog aerozagađanja.

”Sarajevo je najzagađeniji glavni grad Evrope i to je tačna informacija. Satne vrijednosti što mediji često objave nisu statistički relevantne. Vi ne možete tako odrediti satnim mjerenjem, puno su bitnije srednjogodišnje, ili mjesečne vrijednosti. Po svim mjerenjima Sarajevo je najzagađeniji grad Evrope”, izjavio je za N1 Anes Podić iz Udruženja ”Eko akcija”.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo. ”Ključne novine su da su ranije tri epizode prekomjerne zagađenosti svedene na dvije i to „Upozorenje“ i „Uzbuna“. Ukida se epizoda „Pripravnost“, a uvedene su, pored kontinuiranih, i preventivne mjere koje se trebaju primijenjivati prije početka sezone grijanja. Zbog negativnih zdravstvenih efekata zagađenog zraka na stanovništvo, sniženi su pragovi za proglašenje epizoda za PM10 čestice. Bolje su definisani nosioci primjene mjera i subjekti kontrole, kao i potrebni uslovi za njihovo provođenje”, naveli su iz Vlade KS.

S druge strane ekolog Podić skeptičan je i sumnja da će mjere biti provedene.

”Jednog inspektora zaštite okoliša ima Vlada KS. Kako ćete kontrolisati da li se poštuju mjere u nekoliko stotina malih industrijskih postrojenja ako imate jednog jedinog inspektora”, pita nadležne Podić.
Smatra da od vremenskih prilika zavisi kakvo ćemo aerozagađenje imati. U slučaju ”vjetrovite zime”, kaže Podić, zrak će biti manje zagađen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!