Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine na području Zvornika

Vijesti 27. dec 202315:18 0 komentara
F.Z./N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratni zločin protiv čovječnosti na području Zvornika, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragana Spasojevića, rođenog 1965. godine u opštini Zvornik, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Srbije, Vinka Radovića, rođenog 1959. godine u opštini Zvornik, državljanina BiH i Srbije, Dragomira Vasića, rođenog 1964. godine u Tuzli, državljanina BiH i Srbije, i Petka Panića, rođenog 1952. u općini Zvornik, državljanina BiH i Srbije.

“Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine, u svojstvu dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata”, navedeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Oni su optuženi da su sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su kao saizvršioci planirali i učinili, te pomogli u planiranju, pripremanju i učinjenju prisilnog preseljenja nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, nečovječnom postupanju prema njima, kao i nezakonitom zatvaranju dijela ovog stanovništva. Prilikom progona stanovništva, počinjena su ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Petko Panić se tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, među kojima je bilo najmanje 28 djece i maloljetnih osoba, koji su transportovani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Prema navodima optužnice, optuženi Panić se tereti da je nečovječno postupao prema civilnom bošnjačkom stanovništvu, te lično sa policajcima pod njegovom komandom, zajedno sa neidentifikovanim srpskim vojnicima, učestvovao u razdvajanju navedenih civila od njihovih članova porodica, čime je svjesno uzrokovao kod odvojenih muškaraca i prisutnih članova njihovih porodica velike patnje, kao i ozbiljne psihičke povrede.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!