Optužnica protiv Stojnića zbog počasne iskaznice OSA-e: “Eksponirao odnose sa Mehmedagićem i uzeo 25.000 eura”

Vijesti 24. sep 202410:06 1 komentar
Facebook/ Denis Stojnić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Denisa Stojnića zbog koruptivnog krivičnog djela.

“Optuženi se tereti da je tokom 2021. i 2022. godine, koristeći počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, kao i svoje u javnosti i društvenim mrežama eksponirane česte kontakte s nekadašnjim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, od tri osobe zahtijevao i primio novčane iznose od 20.000 KM, 25.000 eura i 24.000 KM”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Kako navode, optuženi je novčane iznose zahtijevao i primio kako bi iskoristio svoj utjecaj i položaj te posredovao da se navedenim osobama ukinu izrečene mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH.

Tužilaštvo Stojnića tereti da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

“Tužilaštvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine koji ju je i potvrdio”, zaključuju iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare