Podignuta optužnica protiv dvije osobe za korupciju u predmetu sa dokazima iz Sky aplikacija

Vijesti 08. jan 202414:24 0 komentara
F.Z./N1

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Lubure, rođenog 1975. godine, u vrijeme izvršenja krivičnog djela zaposlen u MUPRS, državljanin BiH i Bojana Roguljića rođenog 1981. godine u Banja Luci, ranije osuđivan, državljanin BiH i R Srbije.

Optuženi se terete da su se krajem 2020. godine, dogovorili da preko državne granice nezakonito u BiH prevedu M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica, na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo pokušaja ubistva.

Optuženi su znali i da navedeni posjeduje krivotvorene lične dokumente BiH, na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom.

Nakon što je optuženi Roguljić korištenjem SKY ECC aplikacije za zaštićenu komunikaciju, obavijestio M.I. o navedenom, kao i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u RS, te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom, sa kojim su optuženi otišli na područje R Slovenije, preuzeli potraživano lice, te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli na područje Bosne i Hercegovine.

Lubura se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje lica iz člana 189. KZ BiH i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. KZ RS a optuženi Roguljić Bojan, krivično djelo krijumčarenja lica iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!