Podignute optužnice protiv dvojice zbog sumnje na pripremu prevare pri glasanju

Vijesti 22. dec 202117:14 0 komentara
Anadolija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Peje Mendeša (52) i Mate Gluhakovića (47) zbog sumnje da su prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremali izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju. Optuženi su da su pribavljanjem osobnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarali uslove da se na prevaran način glasa umjesto prijavljenih građana.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Mendeša i Gluhakovića da su u namjeri da na prevaran način osiguraju glasove prvooptuženom, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta i nosiocu stranačke liste, prijavili veći broj građana za glasanje iz inostranstva.

Stavljeno im je na teret da su neposredno i uz pomoć trećih osoba pribavili osobne i putne isprave od većeg broja građana s prebivalištem u distriktu Brčko, te ih upotrebom fotoaparata i mobilnih telefona fotografisali radi zloupotrebe.

Nakon toga su identifikacioni dokumenti tih osoba bez njihovog znanja i saglasnosti, u kopiji i u štampanom obliku dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su te osobe registrirane za glasanje – navodi se u optužnici.

Kao što je to ranije učinilo u pet sličnih slučajeva izbornih neregularnosti, Tužilaštvo Distrikta sprovelo je istragu, te podiglo optužnicu protiv njih zbog sumnje da su nabavili sredstva i preduzeli drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, oni su optuženi za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Istom optužnicom, Mendeš je optužen i za krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav 1 Krivičnog zakona), jer je određen broj osobnih dokumenata građana prikupio putem osuđenika J. R. kome je obećao korištenjem uticaja skupštinskog zastupnika i stranačke pozicije osigurati zamjenu kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica, naveli su u saopštenju iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!