Podnesena Inicijativa za uspostavljanje registra donora matičnih ćelija

Vijesti 07. nov 202312:30 0 komentara
Unsplash

Kuća ljudskih prava Banja Luka podnijela je Incijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za uspostavljanje registra donora matičnih ćelija. Podstaknuti slučajevima pacijenata iz lokalne zajednice, koji su čekali na transplataciju koštane srži, nadaju se da će ova incijativa proći sve zakonske procese kako bi se uspostavio registar donora kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Inicijativa za uspostavljanje registra donora matičnih ćelija podnesena je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a njeni podnosioci su Kuća ljudskih prava Banja Luka (Helsinški parlament građana Banja Luka, UG „Zdravo da ste“, Banjalučki centar za ljudska prava, Centar za životnu sredinu, Transparency International BiH) , Fondacija Udružene žene, UG „M'UDAR“ i Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske).

Kako ističu podnosioci inicijative, pravo na život je jedno od osnovnih ljudskih prava, a nerijetko to pravo zavisi od dobre volje i želje drugih ljudi da doniraju svoje matične ćelije ili organe kako bi spasili život druge osobe, ali i od zdravstvenog sistema koji bi trebalo to da omogući.

“Uvidjevši da u Republici Srpskoj ne postoji registar donora matičnih ćelija, a podstaknuti slučajevima naših sugrađanki Danijele i Katarine koje čekaju transplantaciju koštane srži srodnih donora, podnijeli smo inicijativu da se i u Republici Srpskoj, a po mogućnosti i u cijeloj Bosni i Hercegovini, uspostavi registar donora ili da se razmotre druge mogućnosti koje bi osigurale da osobe oboljele od malignih krvnih bolesti dobiju odgovarajući tretman i liječenje”, navodi se u saopštenju udruženja.

“U razgovoru sa Institutom za transfuziju krvi Srbije razumjeli smo da su oni spremni pomoći i aktivno sudjelovati u uspostavljanju registra donora matičnih ćelija u Republici Srpskoj”, dodaje se.

Ova saradnja treba da bude uspostavljena na nivou resornih minsitarstva, a mogla bi početi upućivanjem Pisma namjere od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U Registru davalaca matičnih ćelija hematopeze u Srbiji, trenutno ima više od 18.000 potencijalnih donora. Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Hrvatske, koji je sa operativnim radom počeo 2009. godine zahvaljujući naporima Zaklade Ana Rukavina, ima više od 62.000 potencijalnih donora. Mi u Bosni i Hercegovini nemamo nijednog.

“Vjerujemo da bi se to moralo promijeniti i da se ljudima koji žele donirati matične ćelije kako bi tako spasili životi nečijem djetetu, bratu, sestri, majci, ocu, treba pružiti ta mogućnost. Iskreno se nadamo da će nadležni razmotriti našu inicijativu i iznaći modalitete za uspostavu registra. Spašavanje života oboljelih mora biti prioritet”, zakljkučuju podnosioci inicijative.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!