Podnijeta krivična prijava protiv Antonia Beusa – Iz Udruženja rediteljica i reditelja BiH govorili o zloupotrebama

Vijesti 22. dec 202313:56 0 komentara
N1

U okviru Dana Šibe Krvavca članovi Udruženja reditelja i rediteljica BiH predstavilo je svoje projekte za narednu godinu, a osvrnuli su se i na brojne uspjehe u ovoj godini.

Osim toga reditelji i rediteljice su pozdravili pozitivne pomake u otklanjanju blokade Fondacije za kinematografiju koja u protekle tri godine nije funkcionisala po Statutu i unutar zakonskog okvira, već, kako navode, kao društvo jednog lica.

Ističu da njihove tvrdnje potvrđuju Odluke Vlade FBiH, te izvještaji Jedinice za nadzor budžeta i Izvještaj Ministarstva kulture i sporta, koji između ostalog navodi da je šest od sedam sjednica Upravnog odbora Fondacije u proteklom mandatu održano samo sa jednim članom, odnosno predsjednikom Fondacije bez prisustva ostalih članova UO.

“Sretni smo što je Vlada FBIH nakon utvrđivanja brojnih nepravilnosti u radu Fondacije, poništila konkurse koji su provedeni od strane samo jednog lica, te imenovalo v.d. UO, sa jasnim zaduženjem da ove nepravilnosti adresira, te omogući novog konkursa Fondacije”, navode reditelji i rediteljke.

Nadalje, navode da su o zloupotrebama Antonia Beusa govorili ranije u više navrata.

“Danas smo sretni sto našu zabrinutost za budućnost ovog važnog fonda, možemo adresirati kroz izvještaje nadležnih institucija, ohrabreni što je proces revizije rada Fondacije u njenom proteklom mandatu napokon pokrenut. Danas na uvid prilažemo već spomenuti Izvještaj o nadzoru nad radom Fondacije za kinematografiju, koji obuhvatajući period od samo prvih šest mjeseci 2023. godine, citira ne samo brojna i sistematska kršenja pravilnika i statuta Fondacije, već ukazuje i na moguća krivična djela kroz odstupanja od odredbi Zakona o javnim nabavkama”, navodi se u saopštenju za medije.

Takođe, Udruženje je priložilo rješenje Jedinice za nadzor Federalnog ministarstva finansija, u kome se navodi da je u ranijoj inspekcijskom kontroli provedenoj u Fondaciji utvrđena nezakonitost u dodjeli novčanih sredstava Fondacije, a veza između ostvarenih iz budžetskih bodova stručnog žirija i iznosa dodijeljenih iz budžetskih sredstava.
Upravni odbor činili su Beus, Hadžihafizbegović i Trivić.

“Rješenje potvrđuje toliko akutne nepravilnosti da se njime nalaže odlaganje, sprovođenje novog konkursa Fondacije dok se iste ne uklone. Takođe smo svjesni da je u proceduri i zapisnik dodatne budžetske revizije pojedinačnih korisnika u kome je već naznačeno da se potražuje povrat od iznosu od preko 1.000.000 KM dodijeljenih budžetskih sredstava u proteklom mandatu Fondacije, zbog zloupotrebe financijskih procedura i predstavljanja utrošaka”, navode iz Udruženja reditelja i rediteljki BiH.

URiRuBIH je podnijelo krivičnu prijavu protiv Antonia Beusa, dok su pojedini članovi, zbog javnih istupa u medijima, podnijeli tužbu za klevetu. Na kraju, ističu da se nadaju kako će Vlada, imenovati novi Upravni odbor.

“Koji će raditi transparentno i u skladu sa zakonom. Te da će Vlada uskoro formirati Audio-vizuelni Centar, u skladu sa praksama Evropske Unije, donijeti zakon o kinematografiji koji su URiRuBIH i UFR pripremili još 2016. godine”, zaključeno je u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!