“Podrška ministru da povećanje plaće ide zdravstvu, ne administraciji”

Vijesti 18. jun 202111:58 > 12:09 1 komentar
N1

Medicinski radnici, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, početkom ove sedmice stupili su u štrajk zahtijevajući potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva sa Vladom KS.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, kazao je za N1 da podržava mišljenje Harisa Vranića, ministar zdravstva KS.

“Ministar insistira, a ja ga podržavam, da bilo koje povećanje ide isključivo zdravstvenim radnicima, a ne administraciji”, rekao je Forto, dodajući: “Sindikat to odbija”. 

Bez odgovora Vranića

A da li to Sindikat odbija, upitali smo Edu Selimića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS.

“Mi smo dali prijedlog, i premijeru i ministru gdje mogu u ovom trenutku postati heroji rješavajući problem administracije, da administraciju stave pod istu kapu. Dakle, to će biti Granski kolektivni ugovor administracije koji će se odnositi na administraciju organa uprave, javnih preduzeća i javnih ustanova. To im je pravi bingo”, istaknuo je Selimić.

Komentar smo u više navrata zatražili i od ministra Vranića, ali odgovor nismo dobili. S Vranićem se, kako je rekao, nije čuo ni Selimić, osim što su dogovorili da u utorak se sastanu i svaku stranu Granskog parafiraju.

“I da tako parafiran i utvrđen granski ministar Vranić stavi na stol premijera Forte i onda da se ide u proceduru potpisivanja. Tad sve ostaje do premijera Forte. Hoće li potpisati ili neće”, dodao je Selimić.

Podsjećanja radi, od februara 2018. godine zdravstveni radnici u KS su bez Granskog kolektivnog ugovora.

Selimić je istaknuo da ako se nema dobra volja i želja da nešto uradi, naći će se 1.000 razloga da se to ne uradi.

Preko leđa građana

Podsjetio je da je 2017. godine Elmedinu Konakoviću, tadašnjem premijeru bio problem što se diplomirana medicinska sestra primakla plaći doktora.

“2018. smo dobili svi. 2019. godine “šestorka” je rekla da nema novca. Oni su jako puno razloga izmišljali. 2020. je bila jedna neodlučnost premijera Nenadića, a i korona nas je jako sputavala da to završimo. I onda ponovo dolazi ista postava iz “šestorke”. Sad je drugačija priča – sad je administracija.  Administraciju nije primao sindikat, ni uposlenici u zdravstvu, nego političke stranke. Kada su dolazile na vlast svako je to koristio kao svoj izborni plijen i ubacivao svoj kadar”, rekao je Selimić, koji je ranije najavio i krivične prijave protiv odgovornih.

Od ponedjeljka članovi ovog Sindikata štrajkuju, te u zdravstvene ustanove primaju samo hitne slučajeve. Selimić je kazao da se to sve jako teško odvija, ali “na sramotu, puno više vlasti, nego nas, ide preko leđa građana”.

“Jer ako vi radite samo osnovne poslove i ako zbrinjavate hitne pacijente, ti pacijenti, oni koji nas plaćaju i nas i političare, ispaštaju. Dakle, nije pošteno, ali mi štrajkujemo u skladu sa Zakonom o štrajku i u skladu o Zakonom o radu. Te zakone nije napisao Sindikat, nego opet politika”, zaključuje Selimić.

Činjenica – sve se vrti oko te politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare