Podrška turskih žena me održala: Sedef Kabaš u Sarajevu o svom iskustvu u zatvoru

Vijesti 15. sep 202418:17 0 komentara
F.Z./N1

Na Sarajevo Festu turska novinarka Sedef Kabaš podijelila je svoja iskustva s javnošću i govorila o izazovima s kojima se suočila tokom rada u Turskoj.

Tokom obraćanja u Narodnom pozorištu Sarajevo reakcije, a posebno je istaknula podršku koju je primila od žena dok je bila u zatvoru zbog svojih novinarskih aktivnosti.

F.Z./N1

Kabaš je uhapšena zbog optužbi za “vrijeđanje predsjednika Turske” nakon što je u jednoj televizijskoj emisiji izrekla kritiku na račun predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Zbog tih komentara bila je osuđena, a njeno hapšenje izazvalo je široku osudu međunarodnih organizacija za slobodu medija.

F.Z./N1

Tokom boravka u zatvoru, Kabaš kaže da je osjetila neizmjernu solidarnost žena iz različitih segmenata društva, naglasivši da je podrška koju je dobila bila ključna u njenoj borbi protiv nepravde.

“Ja znam da turski narod voli pravdu i istinu. Dok sam bila u zatvoru, dobila sam ogromnu podršku, posebno žena”, izjavila je Kabaš pred sarajevskom publikom.

F.Z./N1

Ona je podijelila da je imala priliku čuti mnoge žene koje su se nalazile u zatvoru, a koje su s posebnom pažnjom pristupale njoj kao simbolu otpora.

“Bila sam uglavnom u ćeliji, ali sam imala priliku čuti žene tokom boravka u dvorištu. Osjećala sam se kao da sam u amfiteatru, čekale su me da bi mi se obratile”, prisjetila se Kabaš.

“U zatvoru sam osjetila da me žene zatvorenice gledaju kao onu koja se bori protiv nepravednog sistema”, kazala je, istaknuvši da joj je ta podrška dala dodatnu snagu da nastavi svoju borbu.

F.Z./N1

Kabaš je tokom svog izlaganja odbacila stereotip da su žene jedna drugoj konkurencija, naglasivši da vjeruje u solidarnost.

“Ne vjerujem u izreku da je žena ženi vuk, već želim vjerovati da je žena ženi domovina”, izjavila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!