Podžić: Godinu završavamo dobrim vijestima

Vijesti 29. nov 202113:01 0 komentara
N1

Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, obratio se medijima povodom Dana Oružanih snaga BiH (OS BiH), osvrnuvši se na napore njegovog ministarstva tokom 2021. godine, ali i na nove, dobre vijesti, odnosno na donaciju u vrijednosti od deset miliona eura za nabavku opreme za deminere.

“Zahvaljujući našim partnerima i prijateljima, ovu godinu možemo završiti dobrim vijestima, jer je Vijeće Evropskog fonda za mir jednoglasno odobrilo donaciju od 10 miliona eura za nabavku opreme, motornih vozila za deminiranje i medicinsku podršku našem deminerskom bataljonu”, saopštio je ministar Podžić u obraćanju medijima.

Podžić se osvrnuo i na postignuća Oružanih snaga BiH tokom ove godine.

“U ovoj smo godini okončali učešće, bez ijednog incidenta, u NATO-ovoj mirovnoj misiji ‘Odlučna podrška Avganistanu’, usvojili smo nove partnerske ciljeve u saradnji sa NATO-om, uspješno smo izveli, do sada najveću zajedničku vježbu, u saradnji sa Oružanim snagama SAD-a ‘Brzi odgovor 21’,  zaokružili smo projekat uspostavljanja ambulanti u OS BiH, te smo finalizirali prijedlog izmjena Zakona o službi u OS BiH, čijim će se usvajanjem popraviti položaj naših uposlenika”, navodi ministar odbrane BiH.

Dodaje da su ovi dobri rezultati više prepoznati od stranih partnera, nego od domaćih vlasti.

O saradnji sa NATO-om

Ponovno se osvrnuo na saradnju sa NATO-om.

“Prema predloženom Programu reformi za 2021. godinu, Ministarstvo odbrane BiH je direktno zaduženo za 69 zadataka. Od ukupno pet strateških poglavlja u Programu reformi, dva u potpunosti pripadaju Ministarstvu odbrane i OS BIH, te ih mi kontinuirano realizujemo, bez obzira na trenutno situaciju u zemlji. Za njihovu realizaciju potrebna su značajno viša finansijska sredstva, stoga je neophodno da država preuzme brigu o svojim oružanim snagama”, naglasio je.

Dodaje da su u okviru NATO procesa planiranja i revizije u junu usaglašen set ciljeva za BiH, koji su ostvareni a odnose se na unapređenje infrastrukture i dostizanje NATO standarda i upravljanje krizama, za čiju implementaciju je zadouženo Ministrastvo sigurnosti BiH.

Dodatno se osvrnuo i na uspješnu saradnju sa SAD-om, te do kraja ove godine najavio dodatne donacije.

Također, sredstvima koja su pristigla od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, omogućena su moderna sredstva na poligonu Centra za borbenu obuku na Manjači, što je samo jedan u nizu projektata ostvarenih uz britansku podršku.

Naglasio je da je BiH ove godine postala prva zemlja u regionu čije su oružane snage provele projekat obilježavanja lakog naoružanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!