Podžić u posjeti Srbiji: Saradnja od ključne važnosti za mir i stabilnost

Vijesti 10. sep 202115:09 3 komentara
MO BiH

U okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane Republike Srbije, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sastao se 10. septembra 2021. godine sa ministrom odbrane Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Teme o kojima se razgovaralo tokom službenog sastanka ticale su se bilateralne odbrambene saradnje, regionalnih sigurnosnih izazova, te doprinosa međunarodnom miru i sigurnosti. Razgovaralo se i o aktuelnim izazovima dvaju ministarstava odbrane i saradnji u narednom periodu.

Uz izraze zahvalnosti za gostoprimstvo ministru Stefanoviću, ministar Podžić je istakao uspješnu bilateralnu odbrambenu saradnju, posebno u oblasti školovanja kadrova OS BiH na Univerzitetu odbrane u Beogradu, obuke u centrima za obuku OS BiH i Vojske Srbije i zajedničkih vježbi. Razgovaralo se i o planiranoj ovogodišnjoj taktičkoj vježbi „Manjača 2021“, koju će Oružane snage BiH i Vojska Srbije ove godine realizirati od 9. do 16. oktobra na vojnom poligonu za obuku na Manjači, što je pokazatelj razvijanja dobre bilateralne saradnje dvaju ministarstava.

Regionalni problemi da se rješavaju međusobnom dogovorima

U pogledu regionalnih sigurnosnih izazova, ministar je naglasio potrebu da se regionalni problemi rješavaju međusobnim dogovorima i dijalogom, što iziskuje i veću potrebu jačih regionalnih i širih inicijativa saradnje jer se pozitivno odražavaju na ukupnu regionalnu stabilnost. Govoreći o reformskim procesima u institucijama odbrane BiH, ministar Podžić je predstavio rezultate i ukazao na izazove u implementaciji usvojenog dokumenta „Pregled odbrane“, Planu modernizacije OS BiH, navodeći kompleksnost u ostvarenju nekih strateških iskoraka i institucionalnih odnosa.

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović je, između ostalog, iskazao zadovoljstvo na zajedničkom radu na unapređenju vojno-vojne, vojnoobrazovne i vojnozdravstvene saradnje, kao i to što će ministar Podžić prisustvovati sutrašnjoj svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, među kojima će biti i sedam kadeta iz Bosne i Hercegovine, školovanih u Vojnoj akademiji. Također, izrazio je i zadovoljstvo realizacijom zajedničke vježbe vojski dvije zemlje na Manjači.

Tokom posjete Republici Srbiji, ministar Podžić je obišao i Univerzitet odbrane R. Srbije, gdje se sastao sa kadetima i polaznicima drugih obuka Oružanih snaga BiH koji se obučavaju ovoj instituciji, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare