Poeta koji je lične tragedije prenio u filmske scenarije zauvijek je otišao na službeni put

Vijesti 27. mar 202420:32 0 komentara

Sahranjen je pjesnik, pisac, scenarist i akademik Abdulah Sidran, čija će djela ostati utkana u povijest BiH. Otišao je najveći od nas, u isti glas ponavljali su članovi obitelji, prijatelji, suradnici i kolege na posljednjem ispraćaju i komemoraciji u Narodnom pozorištu.

“U društvenom angažmanu bio je plemenit i bio je to je danas izuzetna vrijednost bio je patriota. Iako fizički mali bio je gorostas našega vremena. Ja se ponosim što sam živio u tom vremenu i što mi je bio prijatelj. Abdulah Sidran je fizički otišao, ali s nama ostaje njegovo djelo a u njegovom djelu i njegova duša”, kazao je akademik Esad Duraković.

“Pamtit ćemo ga kao pisca, pjesnika, velikog scenaristu velikog kulturnjaka, čovjeka koji se poistovjetio sa svojim narodom, sa svojom državom, posebno sa Sarajevom to je pjesnik koji je prikazao dušu Sarajeva”, kazao je Fra Mile babić.

I ispratilo je Sarajevo svog Avdu baš onako kako je želio. U tišini i miru otišao je pjesnik naše tuge, hirurški precizan tumač dobra i zla, istine i pravde. Poeta koji je lične tragedije prenio u filmske scenarije zauvijek je otišao na službeni put. Jer Avdo nikada neće umrijeti, svoju besmrtnost, baš kao i slobodu davno je zaslužio i otplatio. Sirovom kožom, kako bi on to rekao.

“Imali smo i prije značajnih i velikih pjesnika, ali boljeg nismo. Najbliži ljudima, slavan onako kako to ni jedan pjesnik u ovoj zemlji nije bio, niti će. I kao da nije bio pjesnik nego neko na skali naših vrijednosti puno veći”, kazao je Zlatko Topčić, književnik.

“Smatram da će Abdulah Sidran prije ili poslije postati dio svjetske književnosti, mislim da je odavno već prešao, svoj nacionalni okvir i pisci koji pripadaju svjetskoj književcnosti oni su svačiji i odlika njihovih djela je da se podjednako čitaju na cijelom svijetu po čemu se vidi da smo mi ljudi više slični nego različiti”, kazao je Boris Lalić, novinar i pisac.

“Zbogom Sidrane, zamišljam te kako sada sjediš za nebeskim hastalom sa svojim prijateljima Ivanom, Dževadom, Markom i Stevanom i kako razgovarate o nama i našim teškim sudbinama među ovim brdima. Vjeruj mi Avdo, tvoj duh je ostao s nama, izlazi iz knjiga i lebdi nad Miljackom”, rekao je književnik Mile Stojić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!