Pogledajte kako 20 prosvjetnih radnica u USK žele pomoći društvu

Vijesti 05. feb 202219:19 > 06. feb 2022 09:03
N1

Dvadeset žena iz svih nivoa i institucija obrazovnog sektora u Unsko-sanskom kantonu (USK) odlučilo je udružiti znanje, volju i umijeće te kroz formiranje nevladinog sektora pomoći sredini u kojoj djeluju u prevazilaženju traumatskih iskustava. Kao metod rada koriste program Hearta, koji je do sada u BiH, proveden jedino na području Unsko-sanskog kantona

Na trenutak se čini kao sasvim uobičajena slika ženskog društva: Kafa, smijeh, i dan za prijateljice. No, ovaj skup daleko je od nesuvislog druženja. Univerzitetske i srednjoškolske profesorice, nastavnice i učiteljice, pedagoške radnice i rehabilitatorke, ujedinjene u cilju – isjeljivanja i prevazilaženja teških emotivnih stanja opće populacije.

“Mi nismo nikakvi psihoterapueti, ne pružamo nikakve te vrste pomoći, ali vjerujte kada prođete osnovni i refresh program, vi savladate i prepoznate određene emocije, govorim iz ličnog iskustva”, priča nam Belmana Trivunić , predsjednica Udruženja Psihoart.

Heart: Prevazilaženje emocija kroz umjetnost

Sve to kroz program Hearta kroz koji je do sad obučeno 250 profesionalaca, obuhvativši 4500 djece. Sada kao treneri ove žene žele ponuditi to iskustvo i široj javnosti.

“Heart nudi jedno iscjeljenje kroz razgovor, kroz umjetnost i tu nema ocjenjivanja, nema očekivanja, nego prosto da se osjećamo ugodno u svojoj koži a to je nešto najljepše što možemo da poželimo i sebi i drugima”, rekla nam je Almira Šertović, članica Udruženja Psihoart.

Neke od članica ovog udruženja poseban fokus stavit će na rad s djecom sa poteškoćama i njihovim roditeljima

“To je takav program koji nudi razne mogućnosti da se prilagođava od djetetove poteškoće koje dijete ima isto tako pomaže i roditeljima , jer roditelji kada imaju djecu s poteškoćama prolaze kroz velike faze prihvatanja da njihovo dijete ima određene teškoće”, rekla je Pećkanović, članica ovog udruženja.

Akumulirani stres, porodične i društvene traume, ekonomski problemi, samoća i napuštenost, tek su neki od izazova savremnog doba. Struka podsjeća da mentalno zdravlje predstavlja temelje za blagostanje i efikasno funkcionisanje kako za individuu, tako i za zajednicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad