Pojačana kontrola saobraćaja: Isključeno više od 80 nesavjesnih vozača u KS

Vijesti 12. okt 202413:44 1 komentar
N1/F.Z.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo realizovali su pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, s posebnim akcentom na upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanje vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

U aktivnostima provedenim sinoć od 22,00 sata, jutros do 05,00 sati – iz saobraćaja je isključen 81 vozač i 05 vozila. Kontrolisano je 398 osoba, a za kršenje saobraćajnih propisa uručena su 293 prekršajna naloga i podnesen jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, isključeno je i kažnjeno 68 vozača. Dvije osobe su sankcionisane, jer su odbile alkotestiranje. Sedam osoba su policijski službenici nakon alkotestiranja isključili iz saobraćaja i sproveli u službene prostorije radi zadržavanja do otrežnjenja. Nesavjesni vozači koji su zadržani do triježnjenja imali su razine alkohola u krvi od 1,51 do 2,55 promila.

“Ističemo da već kod razine od 0,5‰ alkohola u krvi, kod vozača se smanjuje osjećaj odgovornosti, slabi koncentracija, te se postepeno narušava koordinacija i preciznost u izvođenju pokreta”, ističu iz MUP-a KS.

Zbog činjenice da su upravljali motornim vozilom prije položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja je isključeno i sankcionisano devet mladih osoba.

Tri vozača su isključena iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom u vrijeme dok im je na snazi prethodno izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i u narednom periodu nastavljaju s aktivnostima koje imaju za cilj povećanje stepena sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, te sprečavanje težih posljedica uslijed vožnje u stanju omamljenosti i vožnje bez položenog vozačkog ispita, naveli su iz MUP-a KS danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare