Pojačano prisustvo policije u Sarajevu uoči obilježavanja “Dobrovoljačke” (FOTO)

Vijesti 03. maj 202209:47 > 09:51 0 komentara
Ilustracija (F.Z./N1)

Širom Sarajeva danas je pojačan broj policijskih službenika i patrola na ulicama zbog obilježavanja 30. godišnjice bitke u Dobrovoljačkoj ulici.

N1
N1
N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Ilustracija (F.Z./N1)
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
F.Z./N1/Ilustracija

Na većim prometnicima, ali i manjim, parkirana su policijska vozila i kombiji, a policijski službenici su raspređeni na svim ključnim dionicama, od Vraca prema starom dijelu Sarajeva.

Podsjetimo, bivši pripadnici “Zelenih beretki” i borci Armije RBiH obilježit će danas 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i BiH. Nešto kasnije, u ovu ulicu doći će i delegacije iz Republike Srpske kako bi odali počast pripadnicima JNA koji su stradali taj dan. Isti dan, oslobođen je i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović koji je dan ranije bio zarobljen nakon povratka s pregovora u Lisabonu.

Obilježavanje 30 godišnjice od bitke u Dobrovoljačkoj

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH). Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!