“Pojedinci očigledno misle da su gradske ulice piste, pojačati kaznenu politiku”

Vijesti 18. feb 202213:33 > 15:33 0 komentara
N1

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac komentarišući za N1 sve češće saobraćajne nesreće u KS, rekao je da je neophodno pojačati kaznenu politiku.

Preispitati porijeklo imovine

“Veće kazne u saobraćaju su jedno od rješenja, dakle jača kaznena politika može dovesti do smanjena kaznenih djela. Ovo što se dešava u Sarajevu i cijeloj BiH, malo-malo neko mlad plati, bahata vožnja od pojedinaca koji očigledno misle da su gradske ulice piste i na jedan agresivan način koriste svoja vozila”, rekao je Pećanac.

Treba pojačati kaznenu politiku, ponovio je, ali i preispitati porijeklo imovine.

“Treba preispitati ko sa takvim autima se voza po Sarajevu, a kad ih pitate kažu da su nezaposleni. Politika kaznena mora biti adekvatna. Trenutna situacija traži reakciju. Reakcija je povećanje kazna, oduzimanje vozačke i normalno uključiti u čitavu ovu priču sudske vještake. Od njih zavisi kakva će kvalifikacija biti tih kaznenih djela”, kazao je Pećanac.

Veće kazne

Istaknuo je i da nije pobornik da će kazne riješiti sve, ali, dodaje, ovo je vrijeme kad mi moramo početi sa većim kaznama.

Naveo je i da moramo imati hrabrije ljude koji odlučuju o nekim stvarima.

“Meni je sasvim svejedno ko je za volanom, ne interesuje me ime i prezime, onaj ko je pogriješio i napravio krivično djelo ili prekršaj, on mora da odgovara. Da li smo došli u tu fazu – da li smo svi isti pred zakonom, to je druga tema”, naveo je Pećanac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!