Pojedine pumpe već pokušale dići cijene goriva iznad 3 KM na gorivo iz zaliha

Vijesti 05. mar 202216:00 > 16:18 0 komentara
N1

Kako bi onemogućili nezakonito dizanje cijena goriva tržištni inspektori na području HNK, ZDK, SBK, i dijelom u KS od jutros vrše kontrole. Cilj je spriječiti abnormalna poskupljenja goriva koja se nalaze u zalihama.

“U HNK su bile cijene koje nisu prelazile 3KM, drago mi je da su priverdnici odsutali od nauma da podignu cijene. U jednom ili dva slučaja, mislim ZDK, imali smo cijenu koja je premašila 3 KM, odreagovali smo i doveli u situaciju privrednog subjekta, da imamo konstatovanu i zabranu prometa naftnog derivata.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pojašnjavaju da je neminovnost rast cijena goriva, u skladu sa uvoznim cijenama koje na svjetskom tržištu rastu, i da će preći 3KM, ali ne mogu da prihvate da cijene iz zaliha dosežu taj nivo.

“Sinoć smo dobili informaciju od strane minstarstva trgovine, ministra Zlatana Vujanovića, da im je nekoliko prometnika poslalo obrazac sa povećanjem cijena goriva, a prethodno smo utvrdili da kod određenih prometnika postoje zalihe goriva i da slijedi neopravdano povećanje cijene goriva preko 3KM”, rekao je Anis Ajdinović za N1.

Kazne za one koji krše zakonsko formiranje cijena se kreću od 1.000 do 10.000 KM, kazao je za N1 direktor FUZIP-a, ukoliko utvrde da neko ponavlja isti prekršaj, kaže postupaće drastičnije.

I dok su u FBiH u toku kontrole povećanja cijena goriva, u RS na mnogim pumpama cijena prelazi 3KM. Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove kratko su nam kazali da se kontrole vrše čitav dan i da će biti izvještaj o stanju na terenu, ali po okončanju istih.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!