Pokret za državu u potrazi za slamkom spasa

Vijesti 16. jan 202315:52 0 komentara
N1

Iza zatvorenih vrata i u krnjem sastavu predstavnici Pokreta za državu danas su u Banjaluci bili za istim stolom. U prostorijama Gradskog odbora SDP-a BiH razgovaralo se o budućnosti koalicije koja u Republici Srpskoj okuplja stranke sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Varnice” zbog izbora Hurtića

Kako je za N1 nakon sastanka rekao Saša Grbić, šef kluba poslanika Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske u prostorijama SDP-a bili su prisutni predstavnici SDA, PDA, DF-a i BH Zelenih.

„Što se tiče Pokreta za državu – on nema alternativu u Republici Srpskoj. Da je došlo do varnica u okviru Pokreta za državu izborom Sevlida Hurtića u Savjetu ministara – da. Saglasnost svih političkih subjekata nije bila“, rekao je on.

Utisak je da se Pokret za državu i imenovanje Sevlida Hurtića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine našlo „između čekića i nakovnja“, s obzirom na to da on ima podršku „Osmorke“, ali ne i svih stranaka u okviru Pokreta za državu, uprkos podršci koju su njegovom imenovanju dali poslanici iz Pokreta.

„Predstavnici Osmorke prije pet dana su zakazali sastanak sa predstavnicima poslanika Pokreta za državu u Narodnoj skupštini. Sevlid Hurtić je dobio saglasnost većine poslanika Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske“, kaže Grbić.

#related-news_1

Isključenja i kritike

Podsjetimo, DF je krajem prošle sedmice isključila iz stranke Mirsada Duratovića, potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpsk,e koji je upravo kao član DF-a bio predstavnik stranke u Pokretu za državu. Uz to prijedlog Hurtića za ministarsku poziciju kritikovali su i iz SDA-a, ali i iz pojedinih krugova iz SDP-a.

Da su problem personalna rješenja, raspodjela funkcija i valorizacija izbornih rezultata, svjestan je i Grbić koji kaže da ovo nije prvi udar na Pokret za državu koji dolazi iz Federacije Bosne i Hercegovine, pa adresira odgovorne.

„Mislim ne samo na SDA, čak i na pojedine kolege iz SDP-a, i jednostavno smo imali i slučaj kod DF-a Željka Komšića i potpredsjednika NSRS Mirsada Duratovića koji je isključen iz DF-a zbog podrške Sevlidu Hurtiću za ministra u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine“, rekao je on.

Djelovanje bez saglasnosti stranaka

Kako saznajemo, iza zatvorenih vrata poslanicima koji čine Pokrete za državu zamjereno je što su slali političke poruke i djelovali bez saglasnosti centrala stranaka, a takav način rada, navodno ni sami nisu mogli obrazložiti.

Jedan od zaključaka je i taj da u narednih 10 dana predstavnici Pokreta održe sastanak sa SNSD-om koji predvodi Vladu Republike Srpske kako bi se znalo u kojem obimu će Pokret nastaviti da djeluje u Republici Srpskoj. Podsjetimo, formiran je kao politički blok probosanskih stranaka uoči opštih izbora sa idejom da učestvuju u radu institucija Republike Srpske, pa se njihov ulazak u vlast u Savjetu ministara kosi sa jednim od njihovih osnovnih ciljeva.

Grbić kaže, svaka od 10 stranaka koliko ih čini pokret sama će odlučiti o svom daljem djelovanju, ali uvjerava da je opstanak pokreta neupitan, jer je kako kaže „jedina bosanskohercegovačka reprezentacija u Republici Srpskoj“.

Od Pokreta i svih njegovih aktivnosti danas se ogradila Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!