Pola miliona vakcina kao dokaz “tradicionalnog prijateljstva Kine i BiH”

Vijesti 06. aug 202120:08 10 komentara

I to se desilo. Sedmice čekanja i neizvjesnosti. Došao im je kraj. Prve direktno nabavljene vakcine stigle su u FBiH. Biće to dovoljno za stvarni masovni početak imunizacije u ovom entitetu. Od naredne sedmice vakcine će biti raspoređivane prema kantonima. Rok za upotrebu im je dvije godine.

Delegacija Vlade FBiH, sa kineskim diplomatama, dočekala je avion ruskog prevoznika na Sarajevskom aerodromu. A u avionu direktno nabavljenih pola miliona vakcina, najveća do sada pristigla pošiljka.

“U ovom važnom trenutku za Federaciju, nakon što je detektovan delta soj i povećan broj zaraženih, ova isporuka nam pruža sigurnost da ćemo u narednom periodu imati priliku nastaviti vakcinaciju stavnovništva prema prioritetima, ali posebno među osobama preko 60 godina. Ova najveća pojedinačna isporuka će pomoći da vakcinacijom spriječimo hospitalizacije i teže slučajeve zaraze”, poručuje Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Nezvanično vakcine su koštale 12,5 miliona, zvanično cijena nije poznata.

“Mi nismo u mogućnosti, po zahtjevu proizvođača, govoriti o iznosu same nabavke koja je trenutno iza nas. Federacija BiH je kroz COVAX mehanizam, EU4Health, te ovom nabavom platila do sada 688.660 doza”, ističe Skočibušić.

Na ovaj broj važno je dodati i blizu 470 hiljada doniranih vakcina.

“Vjerujem da će danas pristigle vakcine, kao i vakcine koje smo dobili prethodno, i one koje ćemo dobiti u narednih desetak dana, to će biti dovoljno da se izvrši masovna imunizacija naših građana”, navodi Vesko Drljača, potpredsjednik Vlade FBiH.

BiH je u cjelosti kasnila je sa početkom imunizacije. Prve vakcine za FBiH stigle su iz Srbije kao donacija. Uslijedile su i donacije drugih zemalja, među kojima je i Kina.

“Kina je donirala BiH više od 20 kontigenata podrške protiv virusa korona, maske, zaštitna odjela i higijenska sredstva uključujući 50 hiljada doza vakcina u aprilu. Ovim je pokazano tradicionalno prijateljstvo između Kine i BiH”, kaže Miao Dake, zamjenik ambasadora Kine u BiH.

Danas pristiglih pola miliona vakcina biće uskladišteno u skladištu Hercegovinalijeka u Mostaru. Sljedeće sedmice kreće raspodjela prema kantonima, rok trajanja im je dvije godine, a u narednim danima biće raspoređene po kantonima.

Desetine obećanja i desetine neispoštovanih rokova obilježile su ovu nabavku vakcina za građane FBIH. Sve je kulminiralo kada je direktor ZZJZ FBiH Davor Pehar podnio ostavku, a sve zbog neslaganja sa politikom nabavke vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare