Održani protesti ispred Parlamenta FBiH: “Vi odlučujete o našem zdravlju”

Vijesti 24. jul 202310:33 0 komentara
F.Z. / N1

Ispred zgrade Parlamenta FBiH održani su danas protesti pacijenti korisnika usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Protest je s ciljem, kako navode organizatori, skretanja pažnje da u predviđenom rebalansu budžeta ovog entiteta nema dodatnih sredstava za Fond solidarnosti FBiH.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Poručuju da je zakon isti za sve, odnosno da je neophodno poštovati zakon i obezbijediti sredstva za sve.

“Zdravlje nije luksuz zdravlje je pravo”, “Vi odlučujete o našem zdravlju”, “Tražimo solidarno“, “Sad ste vi na potezu”, poručili su, između ostalog, građani.

Žene oboljele od karcinoma dojke čekaju terapiju: ‘Umrla, a nije je dočekala’

Zbog nedostatka citostatika, trenutno u Bosni i Hercegovini 209 pacijentica sa metastatskim karcinomom dojke je na listama čekanja. Žene oboljele od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini čekaju na terapiju koja košta 6.500 KM. Situacija je alarmantna i žene umiru zbog nemogućnosti da dobiju adekvatnu terapiju. Oboljele navode da je problem u tome jer Vlada Federacije BiH ne uplaćuje novac koji je zakonom dužna uplatiti Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Ranije je Enida Glušac za Novi dan na N1 kazala kako se radi o mjesečnoj terapiji te da se lijek nalazi na esencijalnoj listi.

“Radi se o lijeku za metastatski karcinom dojke. To su dva lijeka koja se daju u kombinaciji i koštaju 6.500 KM. To je iznos za mjesečnu terapiju. Znači svaki mjesec bi pacijentica trebala da izdvoji taj novac. Lijek se nalazi na esencijalnoj listi i Zavod zdravstvenog osiguranja bi trebao da pokrije troškove tog lijeka. Ne može se desiti da pacijentica sama kupi lijek, pa da joj Zavod refundira. Ne refundiraju se troškovi za taj lijek. Radi se o 209 pacijentica koje su na listi čekanja. Liste čekanju mogu da budu od mjesec do godinu dana”, pojasnila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!