Vatrogasac spasio dvogodišnjaka s prozora na 6. spratu u Sarajevu: Bio sam sa sestrom (4) u stanu

Vijesti 14. jul 202409:51 0 komentara
N1/Ilustracija

U sarajevskom naselju Grbavica jučer u poslijepodnevnim satima je zahvaljujući komšijama, ali prije svega vatrogascima i policajcima MUP-a KS, spriječena tragedija. Žena koja se nalazila u parku u blizini zgrade u kojoj se sve dešavalo, ugledala je dijete koje stoji na vanjskom dijelu prozora na 6. spratu, saznaje N1. Odmah je pozvala policiju i hitnu pomoć.

Sve se odvijalo iza 18 sati. Na mjesto događaja (koje nećemo objavljivati radi zaštite maloljetne djece) brzo su stigli policijski službenici, vatrogasci i ekipa Hitne pomoći.

Dijete je stajalo na prozoru 6. sprata. Vatrogasci su koristili i dizalicu, ali su pripremili i deku u slučaju da dijete padne, kazali su očevici za N1.

Policijski službenik MUP-a Kantona Sarajevo je otrčao do stana zajedno s vatrogascima koji su razvalili stan da uđu. Sve vrijeme su se obraćali dječaku govoreći mu da se ne pomjera, da se smiri, i da će mu “kupiti čokoladicu”.

Šok pri ulasku u stan

Po ulasku u stan uslijedio je još jedan šok. Dvogodišnjak je bio sam u stanu sa sestrom koja ime oko 4 godine. Na podu je bila hrana.

Zahvaljujući pribranosti vatrogasca i policajca, dijete je spašeno. Vatrogasac je iskoristio trenutak kada se dijete okrenulo i uhvatio ga je, kazali su očevici za N1.

Veliki broj stanara ovog naselja okupio se ispred zgrade i gledali su s nevjericom šta se dešava. Uslijedile su dirljive scene gdje su i policajci i vatrogasci od šoka i prizora, ali i sreće jer se tragedija spriječila, plakali.

Potraga za majkom

Uslijedila je potraga za roditeljima, ali je utvrđeno da s djecom živi majka. Bili su podstanari u tom stanu, saznaje N1. Utvrđeno je da je majka dvogodišnjeg sina i čestverogodišnju kćerku ostavila same u stanu, s otvorenim prozorom i na pola puštenom vanjskom roletnom. Satima se je pokušali pronaći. Na mjesto je došla i socijalna radnica, a policijski službenik je donio i hranu za djecu. Komšije nisu poznavale majku niti su slutile da se u stanu nalaze djeca. Ekipa Hitne pomoći je pregledala djecu.

Važniji brojevi

Policija: 122

Vatrogasci: 123

Hitna pomoć: 124

U večernjim satima, oko 21 sat, pojavila se i majka koju su zajedno sa djecom u prisustvu socijalne radnice odveli, saznaje N1.

Komšije su izrazile veliku zahvalnost policiji i vatrogascima koji su hrabro postupili i spasili djecu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!