Policajac u penziji ovdašnjoj policiji: Svi kriminalci moraju znati da je samo jedan šerif u gradu!

Vijesti 02. apr 202409:58 4 komentara

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, bio je gost u Novom danu na N1. Dotaknuo se brojnih tema, od jučerašnjeg napada na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića, do sistema Amber Alert, koji bi prema njegovom mišljenju, uskoro se mogao uspostaviti i u Bosni i Hercegovini.

“Bez da prejudiciram bilo šta u kontekstu motiva jer znam da nije pametno, sve ukazuje na to da se radi o klasičnom mafijaškom potezu ekipe koja je procijenila da joj enormno visoki profiti bježe iz ruku. Krenuti na načelnika jedne administrativne jedinice na način na koji su to uradili, aktiviranjem ručne bombe na kuću u kojoj žive djece, pokazuje do koje mjere je ta ekipa spremna na sve”, rekao je Mioković.

Bilo bi naivno vjerovati, dodao je, da je onaj, kome je u interesu ta vrsta napada, da je on izvršilac, takvi ljudi, ističe Mioković, angažuju neke druge da to urade.

“U tu operaciju je uključen veći broj ljudi i to bi trebalo olakšati istragu policijskim organima. Ne volim vršiti javni pritisak na organe, ali mogu reći na osnovu iskustva kojeg imam, ovaj događaj značajno prevazilazi kvalifikaciju izazivanja opšte opasnosti. Ovo organizuje mafija. Nema ozbiljnog kriminala bez uvezanosti sa politikom. Ovaj slučaj ne smije ostati nerazriješen”, kazao je Miković, ističiću da mu je drago da je načelniku data policijska zaštita.

Mioković: Sigurnosna situacija narušena

Istaknuo je i da se pronalaskom izvršilaca i naručilaca ovog djela, šalje poruka onim ostalim – svi kriminalci moraju znati da je samo jedan šerif u gradu. Kako je on saznao, vrlo ozbiljno se radi na rasvjetljavanju ovog događaja.

“Osim u posljednjoj pucnjavi na Kovačima, svi izvršioci su lišeni slobode. To je dobar signal. Ove pucnjave, to su krivična djela, to je teško skoro nemoguće prevenirati. Procijenit da će neko pucati u 4-5 popodne na Kovačima je vrlo teško. Sigurnosna situacija jeste narušena, ali činjenicom da su policijski izvršioci riješeni, vraća povjerenje u policiju”, kazao je Mioković.

Naš sugovornik je komentarisao i nestanak male djevojčice Danke Ilić iz Srbije.

Kazao je da Amber Alert način dizanja uzbune kad već nestane dijete, te podsjetio da u BiH je Peđa Kojović to skoro doveo do kraja, ali nije prošlo.

“Uvjeren sam da će to uskoro proći na državnom parlamentu. Kompletna Evropa koristi 122 broj kao uzbunu, u BiH isključivo iz politikantskih razloga opstruira se. To nije zaživjelo. I taj posao je značajno uznapredovao i iskreno se nadam da ćemo 122 imati u BiH”, naveo je Mioković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare