“Policajci na nivou BiH jedini u svijetu nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja tokom rada, zakon ne propisuje sistematske preglede”

Vijesti 04. mar 202409:26 0 komentara

"Policajci na niovu BiH jedini u svijetu nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja tokom rada, a zakon ne propisuje sistematske preglede za njih", kazali su za N1 Muamer Klino, predsjednik regionalnog kluba IPA, i član udruženja IPA Edin Kahrimanović.

Komentarišući rezultate ankete na portalu N1, u kojoj je 72 posto čitalaca odgovorilo da nemaju povjerenje u policijske strukture, Kahrimanović je u Novom danu kazao da stvarno stanje ne odražava rezultate ankete.

“Imamo podršku građana. Građani su tu da nam pomognu kad nam teba. Rezultati ankete mi nisu potpuno jasni”, kazao je.

Govoreći o nekoliko stravičnih ubistava koji su se desili u prethodnom periodu u BiH, Kahriimanović smatra da je za njih krivi pojedinci koji su ih počinili, a dotakao se i problema sistematskih pregleda.

“Što se tiče sistematskih pregleda, sindikat godinama upozorava na te probleme. Zadnjih sedam godina Sindikat traži izmjenu zakonodavstva. Zakon o policijskih službenicima na državnom nivou je usvojen davne 2004. godine i ne predviđa ljekarske sistematske preglede za policiju”, kazao je.

Navodi da je posljednja radna verzija zakona koja je predviđala redovne sistematske preglede svake tri godine, je predviđala i obavezu svakog policijskog organa da uposli jednog psihologa.

“Da svaki policijski službenik na državnom nivou ima obavezu jedan put godišnje da razgovara sa psihologom koji će napraviti njegovu psihološku procjenu”, kazao je.

Dodaje da ni ta verzija zakona nije ugledala svjetlo dana i završila u ladicama Ministarstva sigurnosti BiH.

Klino smatra da bi se policijaci rado odazvali na sistematske preglede.

“Znamo koji je prosjek smrtnosti policijskih službenika kad odu u penziju. U cijelom svijetu je zastupljeno da je pet godina prosjek policijskog službenika poslije penzije da preseli ili umre. To je veoma stresan posao. Svaki dan smo izloženi bilo kakvim problemima. Javno mnijenje je kod nas malo drugačije, sve se svodi na policiju”, kazao je.

Kahrimanović je podijelio jedan detalj za koji smatra da građani ne znaju.

“Građani ne znaju da policijski službenici na državnom nivou su jedini policijski službenici u svijetu koji nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja tokom rada. S druge strane, policajci na državnom nivou se osjećaju ostavljeni od svih. Vidimo povećanja plata na entitetskim i kantonalnim nivoima, ali na državnom nivou toga nema”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!