Policija HNK iznijela mučne detalje: Kako je pronađena nestala djevojčica iz Konjica i ko napada djecu u Mostaru?

Vijesti 04. sep 202414:22 0 komentara
bljesak.info/Ilustracija

Muškarci s palicama sinoć su pokušali napasti grupu maloljetnih dječaka u Potocima u Mostaru dok su tri dana ranije druga dva dječaka napadnuta. Uporedo, u Konjicu je prijavljen nestanak djevojčice koja je naknadno, zahvaljujući policiji i OSA-i pronađena u Mostaru, a jedna osoba uhašena.  Ovo je bio povodom da MUP HNK održi konferenciju na kojoj su izneseni teški detalji krivičnih djela. Naglašeno je i za događaj iz Bijelog Polja da su i napadači i žrtve pripadnici istog naroda.

U pronalaz djevojčice uključila se i OSA

Načelnik Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a HNK Mirza Rožajac govorio je o slučaju nestanka djevojčice. Naveo je kako se policijskoj stanici Konjic jučer ujutro obratila gospođa iz Čelebića i prijavila da je njena unuka prije sat otišla u prodavnicu i ne javlja se na mobitel.

“Policijski službenici su izašli i pokušali je locirati. Nena je dala sve podatke. Oko dva sata policijski službenici su zaprimili informaciju od radnice u prodavnici da je vidjela djevojčicu kako ulazi u Ford Focus. Prema izjavi njene nene radi se o djevojčici koja je duševni bolesnik i ima određeni stepen invaliditeta. S ovim informacijama policijska uprava Konjic je samostalno krenula u pronalazak djevojčice, vozača i vozila. U 16:30 Kriminalistička policija Konjica obavijestila je Krim policiju u Mostaru i zahvaljujući kolegama iz Konjica uspjeli identifikovati vozlo i osobu koja je upravljala vozilom. Krenuli su u pravcu Mostara. Sektor Krim policije je ostvario i saradnju sa OSA-om”, naveo je.

Uhapšeni Zeničanin tereti se za “Spolni odnošaj sa nemoćnom osobom”

Svi policijski službenici Krim sektora su angažovani i krenuli u pretragu grada Mostara. Oko 19:30 sati locirali su vozilo u naselju Avenija, ali prazno. Nakon sat i po vremena, locirali su i stan u kojem su bile tražene osobe.

“Po ulasku zatekli smo muškarca R.D. (1978) iz Zenice nastanjen u Sarajevu i ona je uhapšen jer je na licu mjesta priznao izvršenje krivičnog djela koji u ovoj fazi tretiramo kao Spolni odnošaj sa nemoćnom osobom”, naveo je Rožajac.

Dodao je kako su bili u kontaktu određeni vremenski period putem mreža. Događaj se ne tretira kao otmica.

Po petorica napadača iz vozila napadali maloljetnike

Dario Prusina, načelnik Odjela krim policije PU Mostar govorio je o napadu na dvije maloljetne osobe u Mostaru koji se dogodio 1. 9. ove godine. S leđa im je pripšlo vozilo u kojem je bilo pet osoba i koje su izašle iz vozila i napale maloljetnike rukama i nogama. Vratili su se u vozilo i pobjegli.

“Policijski službenici su odmah po prijavi krenuli u identifikaciju vozila i počinioca. Pronašli smo vozilo i vlasnika A.J. (2001) rođen u Sarajevu, a nastanjen u Mostaru i on je u službenim prostorijama priznao djelo. Nije htio otkriti identitet ostale četiri osobe tako da za njima još tragamo. Njemu je određen pritvor, a policija radi na rasvjetljavanju”, naveo je Prusina.

Potom se osvrnuo na novi napad koji se sinoć dogodio u Potocima. Policija je obaviještena da se desio napad na tri maloljetne osobe koje je počinilo pet osoba iz vozila Golf 2.

“Policijska patrola je susrela to vozilo na cesti. Uključili su svjetlosnu i zvučnu signalizaciju i krenule u potjeru za njima. Bježali su vozilom i  nakon kilometar i po izgubili su kontrolu nad vozilom te udarili u zid kuće. Radi se o pet osoba, četiri punoljetne i jedna maloljetna. Priznali su počinjene krivičnog djela i pronađene su dvije teleskopske palice i potpkapa za maskiranje. Napad se desio na djecu koja su bila 2006. i 2011. godište. Oni su krenuli prema njima, ali djeca su imala sreću da je blizu bila kuća koja je bila otvorena, ušli su i zaključali se. Da nisu, mislim da bi posljedice bile daleko teže”, istakao je Prusina.

Dodao je kako ovdje nije bilo riječi o sukobu navijačkih skupina.

Rožajac je spomenuo i događaj iz Bijelog Polja kod Mostara istaknuvši kako su i napadači i žrtve pripadnici istog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!