Policija na novinarski izvor, novinari na ministra

Vijesti 28. feb 202314:23 0 komentara

Nakon “ganjanja” ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske po hodniku hotela “Bosna” novinari su dobili samo 10 sekundi odgovora Siniše Karana na pitanje o saslušanju njihovog kolege Nikole Morače koji je u petak dobio status osumnjičenog i kojem je, nakon saslušanja oduzet mobilni telefon.

“Radi se o predmetu u kojem Ministarstvo unutrašnjih poslova radilo po naredbi nadležnog tužilaštva zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo. To je jedina suština predmeta”, rekao je Karan odbijajući da odgovori na niz dodatnih pitanja koje su mu novinari postavljali.

Da li je predmet u okviru kojeg su saslušani novinar “Srpskainfo” Nikola Morača i njegovi urednici, imao oznaku tajnosti? Zbog čega je policija tražila Nikolu Moraču u redakciji – da li je njemu prethodno slat poziv na saslušanje? Zbog čega je zatraženo izuzimanje telefona i da li postoji sudski nalog za taj čin? Da li je od njega traženo da kaže od koga je dobio informacije koje je objavio u tekstu? Da li su zbog “curenja” informacija iz istrage saslušavani službenici Policijske uprave Banjaluka i/ili inspektori koji vode i učestvuju u istrazi?

Na sva ova pitanja nema odgovora niti od resornog ministra, niti od Policijske uprave Banjaluka, a ni Okružno javno tužilaštvo na ova pitanja nije odgovorilo.

Čeka se odluka po zahtjevu advokata redakcije Srpskainfo.com i Nikole Morače koji su od Osnovnog suda u Banjaluci zatražili da se Morači vrati telefon.

“Ukoliko oni odluče suprotno onda ćemo naći neki drugi način borbe, na isključujemo ni proteste”, rekao je juče za N1 Siniša Trkulja, glavni urednik portala Srpskainfo.com.

Inače više od 100 novinara u subotu spontano se okupilo u Banjaluci i šetnjom od Trga Krajine do Policijske uprave Banjaluka pružilo je podršku kolegi. Nekolicina se i juče okupila ispred Oktužnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!