Policija zabranila održavanje skupa Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu

Vijesti 11. mar 202210:50 > 11:02 4 komentara
Detektor.ba/Ravnogorski cetnicki pokret

Policijska stanica Višegrad je donijela rješenje o zabrani javnog okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta u skladu sa članom 13 Zakona o javnom okupljanju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, u razgovoru u emisiji Stav na televiziji K3 koja se sinoć emitovala, komentarisao je okupljanje Ravnogorskog pokreta te pojasnio zbog čega se ono ne može održati.

“Oni svake godine pokušavaju održati skup u Višegradu i obilježiti neke svoje dane za koje smatraju da su im bitni. Protekle godine skupovi nisu održani upravo zbog pandemije, nismo mogli dozvoliti skupove takve vrste. Međutim, ove godine su ponovo izrazli želju da se okupe i održe takav skup, svakako smo odmah iz Federacije Bosne i Hercegovine dobili negativne poruke putem medija o tome da četnici nisu rado viđeni na bilo kakvim skupovima i postrojavanjima, da je to loša poruka, da narušava sigurnost, da građani bošnjačke nacionalnosti ne mogu sa tim da se pomire, da se osjećaju ugroženim”, kazao je Lukač.

Rekao je da je imao sastanak sa nekim od predstavnika pokreta te da im je predložio da odustanu od skupa te da nije trenutno trenutak za to.

“S obzirom na situaciju u okruženju, regionu, cijeloj Evropi gdje imamo i ratna dejstva, gdje to mnogi ljudi gledaju nekim očima straha, pa evo u BiH imamo prisustvo snaga EUFOR-a koji se kreću tom teritorijom naoružani, gdje nam lete avioni iznad glava. Mislim da u tim trenucima održavanje radikalnog skupa nije potrebno i da će se poslati samo pogrešna poruka. To bi bilo samo dizanje tenzija iz RS, a mi u RS ne smijemo nikome dozvoliti da ugrožava bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama. Zadatak policije RS jeste da održi sigurnost svih građana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Mogu razumjeti i građane bošnjačke nacionalnosti kako se osjećaju kada u Višegradu vide pripadnike Ravnogorskog pokreta u uniformama i sa zastavama. Ne mogu to blakonaklono gledati i ne osjećati se ugroženim”, poručio je Lukač.

Lukač je također u razgovoru osudio i skup u Bužimu zbog kojeg je ranije u Tužilaštvu BiH pokrenut postupak.

“Na teritoriji Federacije BiH su se dešavali također skupovi koji su veoma radikalni i sa kojeg su poslane veoma loše poruke, bili su i povici. Prisustvovali su naoružani i neki inspektori iz MUP-a i mislim da trebaju biti sankcionisani zbog toga. Bilo je čak i pucanja na tim skupovima i sve su to bile loše poruke i naravno da su mediji i građani RS na to reagovali i tražili da se sve to procesuira”, zaključio je Lukač.

Javno okupljanje Ravnogorskog pokreta bilo je najavljeno za 13. mart ove godine u mjestu Draževina u Dobrunskoj Rijeci u općini Višegrad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare