Političar kada ode u penziju vrijedi kao četiri “obična” penzionera

Vijesti 23. jul 202306:48 1 komentar
N1

Biti penzioner u BiH nije nimalo lako. Osim, ako imate sreću da se bavite politikom. Tada vam odvajanje za "crne dane" nije biti potrebno, jer jedan politički penzioner "vrijedi" četiri obična.

Dok inflacija ne prestaje da pokazuje zube, kako i mogu li, uopšte, živjeti od penzije, pitali smo i sugrađane treće životne dobi?

“Nikako. Sve je skupo. Niko ne vodi računa o tim penzionerima.
(A šta mislite o penzijama političara?)

“Ne mislim ništa. Njima je kao bubreg u loju”, kazali su građani.

Njihove kolege, političari u penziji, ne moraju da se rastežu. Njihov je krevet dovoljno veliki, a i džep, da ne osjete izazove s kojima se suočavaju njihovi sugrađani. Višedecenijski politički staž u kombinaciji s visokim funkcijama, a samim tim i platama, uglavnom obilježen bacanjem prašine u oči, garancija su pozamašnih primanja i u trećoj životnoj dobi.

“Recimo, parlamentarci u FBiH imaju prosječnu platu negdje oko 5.000 KM. Penzioneri imaju 10 puta manje penzije u prosjeku. U realnom sektoru ljudi imaju 7-10 puta manju platu. Suštinski, koliko je visoka njihova mjesečna plata, toliko će, vjerovatno i njihova penzija biti”, rekao je Nino Bilajac, novinar BIRN BIH.


Da se visina penzije mjeri učinkom onoga što je većina njih uradila za vrijeme svog mandata, njihova bi starost bila dovedena u pitanje.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare