Političari sebi neće umanjiti platu, a ni olakšati građanima BiH

Vijesti 28. mar 202321:19 0 komentara

Neće političari sebi umanjiti platu, a neće ni olakšati građanima Bosne i Hercegovine. Na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH sve je povučeno sa dnevnog reda, kao i nekoliko puta ranije do sada. Kažu oni da su ovo važna pitanja, ali sa njima se treba pozabaviti Vijeće ministara BiH.

HDZ i SNSD složni. Prijedlozi o smanjenu akciza na gorivo kao i nulte stope PDV-a, na osnovne životne namirnice, ne samo da su iz prošlog saziva, nazivajući ih populizmom, nego su i besmisleni, jer su imali vremensko ograničenje upotrebe, koje je isteklo, s obzirom na to koliko dugo su u parlamentarnoj proceduri. Kolegij je ova pitanja skinuo s Dnevnog reda.

“Sasvim je logično da nova vlast, nova parlamentarna većina, novi sazivi vlada i Vijeća ministara idu sa računicom da li će to što mi namjeravamo i što je usaglašeno ugroziti finansijsku stabilnost entiteta, kantona i BiH. Ja mislim da je to najracionalniji pristup bio i da smo u Kolegiju bili upravu potvrilo je glasanje u Domu naroda, dobili smo većinu za takav stav”, rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda BiH (SNSD).

“Znači želja je da sve ono što godinama stoji u Parlamentu jednostavno prođe Vijeće ministara i da onda imamo korektno sagledanu cjelinu sa svim onim dobrim i lošim stranama prijedloga zakona, ako je moguće da ih objedinimo iako su ovo sve rješenja koja idu u prvo čitanje, što znači već u drugom čitanju ima popravaka, ja se nadam da ćemo napraviti jednu takvu analizu svih zakona”, istakao je Dragan Čović, član Kolegija DN BiH (HDZ)

Opozicija u Domu naroda nije imala šanse. Uzalud su se bunili, zahtijevali vraćanje tačaka o akcizama i PDV-u na Dnevni red, nisu dobili podršku većine kolega.

“Kada nešto hoćete nađete način, kada nešto nećete nađete izgovor, ovo je vrlo nemuš izgovor danas koje su gospodin Čović i Špirić, koje su ponudili nama u Domu naroda vezano i za tačke koje su skinute s dnevnog reda i kada je riječ o akcizama i PDV-u i svemu onome protiv čega je danas prije svega Klub Hrvata kada su u pitanju i najobičnije stvari, pitanje parkinga za invalide itd.”, smatra Safet Softić, delegat u Klubu Bošnjaka DN BiH (SDA).

Vrlo slična sudbina dočekala je i dva prijedloga za izmjene Zakona o platama i naknadama, jedan prijedlog koji bi značio smanjenje otpremnina za delegate i poslanike koji odlaze u penziju, drugi prijedlog obustava isplata plaća poslanicima i delegatima koji neopravdano ne dolaze na sjednice, no Dom naroda je većinom odlučio da svi ovi prijedlozi ipak trebaju ići pred Vijeće ministara na ozbiljno razmatranje.

“Znači oni uzmu jednostavno 30 hiljada ili tisuća maraka i odu, ja bih možda shvatio taj njihov lični poriv da ide neko pa mu trebaju te pare, ali s obzirom na činjenicu da je taj iznos para zaista velik, pogotovo s aspekta situaciju u kojoj se nalaze građani BiH, mislim da je prijedlog Damira Arnauta bio vrlo korektan da se ide na šest prosječnih plata u BiH, što je iznos do nekih 10 hiljada, ali vidjeli ste da oni neće da čuju”, mišljenja je Zlatko Miletić, delegat u Klubu Hrvata DN BiH (ZNG).

Na dnevnom redu je bilo i niz izvještaja o radu državnih institucija od kojih većina nije zadovoljila kriterije za “primanje k znanju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!