Političari u RS imaju jedinstven stav samo po pitanju Rezolucije o Srebrenici: Ko će kuda krenuti? Otvoreno je pitanje

Vijesti 16. apr 202420:57 1 komentar

Narodna skupština Republike Srpske sazvala je posebnu sjednicu. Izvještaj nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici i Izborni zakon RS biće u njenom fokusu. Dok pozicija i opozicija u RS zauzimaju jedinstven stav po pitanju najavljene Rezolucije o Srebrenici. Isti, zajedno ipak neće iznijeti na najavljenom velikom mitingu, koji se održava isti dan kada i sjednica. "Srpska zove" stoji u nazivu. No, opizicija, poziv odbija.

Donošenje rezolucije o Srebrenici – bespotrebno je – jedinstven je stav političkih predstavnika iz RS. Izjasniće će se o svemu i NSRS. Izvještaj nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici koji je formirala Vlada RS – biće jedna od tačaka dnevenog reda posebne sjednice. Oko iste, dilema ne postoji.

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS:

“I koliko sam shvatio da kolege nisu imale tu različitih pogleda i da smo ovaj, kako se zove oko toga saglasni..”

Ujutro. U skupštinskoj sali. Da li će “srpskog jedinstva” biti na Trgu Krajine u večernjim satima? Iako ih “Srpska zove” kako stoji u nazivu najavljenog velikog mitinga, opozicija – neće doći.

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS:

“Ovaj miting koji se sprema u četvrtak, nema nikakve veze sa našim stavovima sa raspravama i odlukama koje će se donijeti a vezane su za izvještaj o Srebrenici. Smatramo da je to miting vladajuće koalicije i njihovih pristalica.”

Čiji je miting i ko sve dolazi, informacije ima predsjednik NS Nenad Stevandić.

“Koja je razlika između skupštine i Trga Krajine, kada je tema ista. Ljudi nas zovu, hoće da dođu. Ima jedan vlasnik jedne velike firme koji je rodom iz RS koji hoće da napuni, dva do tri autobusa radnicima, da im da slobodan dan, biće to veliki impozantna skup. Njihovo članstvo će se masovno odazvati, prevashodno mislim na SDS jer tu imam najviše prijatelja”. 

Tvrdnje, SDS, demantuje. Evo i zašto ne dolaze:

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS:

“Jer mi ne pada na pamet da idem na takav skup i da se odazivam pozivu onog čovjeka koji je niz godina unazad kazao da jako dobro zna šta se desilo u Srebrenici, da se u Srebrenici desio genocid i da je to utvrdio Međunarodni sud u Haagu i da je to jedna nesporna pravna činjenica, to je rekao Milorad Dodik”

Da se neće dozvoliti da se srpskom narodu stavi etiketa “genocidnog” stižu poruke i iz Srbije. No, rezolucija i izvještaj o Srebrenici nisu jedine teme o kojima će Parlament RS raspravljati.

Dok se čega sjednica GS UN-a i ishod glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, čeka se i posebna sjednica NSRS na kojoj će ovo biti vodeća tema. Dok se poziva na srpsko jedinstvo opozicija i pozicija u pojedinim temama, ipak, ponovo razjedinjeni.

Kao što je izborni zakon RS. Prijedlog istog, opozicija u parlamentu neće podržati. No, hoće li ipak pojedini podržati najavljeni skup? Svoj dolazak neformalno najavljuje prvi čovjek grada u kojem se održava: Draško Stanivuković

Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red:

“Meni je jako drago i sa nestrpljenjem čekam govor i čekam da pristalice SNSD-a vatrenim aplauzom pozdrave svog najnovijeg člana i najmlađeg. Skinute su maske sa lica, ja sam veoma srećan što on odlazi na taj skup jer je potpuno ogoljeno sve ono o čemu ja pričam godinama i što je jasno svakome ko zna sabrati dva i dva”. 

Sabiranja će biti i u četvrtak. Dva plus dva. Prvo u skupštinskoj sali, glasovi. Nakon toga na Trgu – okupljeni. Članovi, simpatizeri, pristalice. Ko će kuda krenuti ? Otvoreno je pitanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare