Politička scena u BiH: Reformi i usvajanja budžeta nema, ali secesionističkih izjava i prepucavanja ne nedostaje

Vijesti 23. jun 202422:34 0 komentara
Screenshot

Na političkoj sceni Bosne i Hercegovine burno, a ništa novo. Usvajanja reformskih zakona, kao ni budžeta nema. Zato su secesionističke najave i prepucavanja svakodnevna. Oštre poruke iz međunarodne zajednice izazivaju odgovore iz Republike Srpske, a napredak na EU putu i stabilan rad insitutucija su upitni.

Predsjednik entiteta Republika Srpska sa stranačkim i koalicionim sljedbenicima vodi dugogodišnju borbu protiv međunarodne zajednice. Najljući Dodikovi protivnici svakako su američki ambasador i visoki predstavnik u BiH. Nove kritike Miloradu Dodiku, Michael Murphy uputio je i zbog najava o mirnom razdruživanju.

“Trenutno se BiH suočava sa možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Plan gospodina Dodika za ‘mirno razdruživanje’ Republike Srpske od BiH opasna je fantazija, nezakonita je i predstavlja prijetnju suštinskim interesima SAD u BiH”, kazao je Murphy.

Nedugo nakon toga, na X-u se Dodik zapitao da li bh. narodi imaju pravo na samostalni dogovor ili trebaju biti kunići nečijem eksperimentu.

“Američki ambasador kaže američki interes u Bosni i Hercegovini je to i to, da mora da bude multietnička zemlja sa snažnim centralnim institucijama. Ma nemoj?! A smijemo li mi imati interese ovdje? Ko si ti da ti nama govoriš šta je vaš interes?”, upitao je Dodik.

Drugi veliki kritičar ovakvih politika i najava je svakako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Uvrede za njega su malo blaže – nelegalan je i turista. No, Schmidt poziva na saradnju uz najavu oštrih reakcija ukoliko prijedlog o razdruživanju u RS-u ozvaniče.

“Čuo sam da bi moglo doći do predloženog nekon nacrta dokumenta tako da vrlo je jasno da
ne možemo tolerisati antidejtonsko ponašanje. Odnosno takve prijedloge, ukoliko dođe do takvog prijedloga postojat će vrlo jasna reakcija”, poručuje Schmidt.

Međunarodna zajednica na jednoj, vlast RS-a na drugoj strani. Kompletno Dodikovo stranačko i koaliciono tijelo je detektovani stvaralac retorika podjela, ali složno prozivaju direktno Schmidt i Murphyija.

“Svi ti sufleri koji dolaze sa strane a koje nažalost moje kolege vole da slušaju, ne žele ništa dobro nikome od naroda koji žive u BiH”, smatra Sanja VUlić, zastupnica SNSD U PSBiH.

Dok su SNSD-ovci protiv diplomata, njihov stranački kolega, ministar finansija, buždet još nije predložio. Time je postalo upitno dobijanje novca iz Plana rasta, a institucije na privremenom finansiranju nekako funkcioniraju, dok je pravosuđe na koljenima.

Advokati koji se dodjeljuju po službenoj dužnosti dali su rok do 1. augusta, inače obustavljaju rad. Sa posljednje sjednice državni ministri optimistično kažu da je Amidžić pri kraju, a pomake je najavio i lider bosanskohercegovačkog HDZ-a.

“Ja mislim da ćemo proračun završiti ovog 2. ili potencijalno do ovog termina od 4. 7. kada bi bila ta naredna sjednica Doma naroda. Ali tad će bit vjerojatno žurna sjednica Vijeća ministara, Predjsedništva i 2 doma da bi se to usvojilo da ne uđemo u treći kvartal da se više ne bavimo odlukama o privremenom finansiranju”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Malo manje optimizma među opozicionim predstavnicima. U SDA skeptični da li je i prijedlog spreman.

“Imamo obrazloženje gospodina Amidžića koje nam je ovih dana proslijeđeno da oni rade na tehničkim doradama budžeta. Sigurno ako se ispune kao što je i do sad bio slučaj zahtjevi iz Republike Srpske vezano za doznačavanje sredstava više nego što im pripada po važećim zakonima i koeficijentima da će oni pristati da se usvoji budžet, ali opet sam skeptičan”, kaže Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA U PSBiH.

Od evropskog puta, novca, budžeta, reformskih zakona – sve upitno, a sve najavljeno. Pomacima se deklarativno nadaju svi, ali dok pričaju o EU putu iz RS-a najavljuju i razdruživanje. Ipak, Čović optimistično postavlja konkretne datume tako pored budžeta najavljuje i otvaranje pregovaračkog procesa na jesen, a sastanak predstavnika vladajućih stranaka 2. jula u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!