Politička situacija ponovo talasa: Ko će odvezati Gordijev čvor?

Vijesti 02. apr 202419:44 1 komentar

Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH završio je svoju zakonodavnu karijeru. Ustavnopravna komisija drugi put dala je negativno mišljenje. Državni zastupnici nikad skladniji, ali važni zakoni ponovo na čekanju. Je li stopiran i evropski put ako državna koalicija, kako tvrdi lider SNSD, više ne postoji?

Politička fabula nakon reakcije visokog predstavnika se nastavlja. Ne samo da se u pitanje dovodi evropski put, nego i funkcionisanje državne koalicije, koja, prema riječima lidera SNSD-a više ne postoji.

“Ne postoji državna koalicija. Nikakva koalicija na nivou BiH ne postoji. Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kaže. Na unutrašnjem planu RS je država više nego BiH”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Isprovociran je Dodik reakcijom Schmidta, kriveći za to i predstavnike Trojke. No, nikakva međunarodna intervencija ne smije biti alibi blokadi evropskog puta, poručuju iz Kluba Naše stranke. SNSD-u i HDZ-u BiH spočitavaju nelogičnost i nedosljednost kada pozivaju na nezavisnost BiH od međunarodnog uticaja dok, istovremeno, za unutrašnja pitanja instrukcije, kako kažu, traže iz Beograda i Zagreba.

“S tim u vezi pozivamo i naše partnere iz državne vlasti da praktikuju ono što zagovaraju. Mi sigurno, kao i Trojka, ne idu po konsultacije niti u Zagreb, niti u Beograd, niti u biklo koju drugu međunarodnu prestonicu”, kazala je Sabina Ćudić.

Ko je za evropski put, a ko se samo pretvara, pita lider ove partije.

“Mi smo, ne samo mi, nego i Trojka i HDZ i SNSD cijela koalicija prima čestitke za otvaranje pregovora. I šta sad radimo. Hoćemo krenuti na evropski put. Prvi korak je usvajanje budžeta”, kaže Edin Forto.

No, osim što je umjesto budžeta na snazi odluka o privremenom finansiranju, bez važnih zakona na sjednici PD PS BiH i danas. Naime, Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu po drugi put nije dobio podršku Ustavnopravne komisije. To znači da je njegova karijera završena.

“Kada je u pitanju prijedlog kolege Zvizdića, mi smo u startu protiv. Jer smatramo da ima određenih elemenata koji nisu u skladu sa onim što baštini Dejtonsku BiH. Od starta smo na tome insistirali i o tome govorili”, kazala je Sanja Vulić, SNSD.

Ali, neki stari-novi vjetrovi opet duvaju. Nikad skladnija sjednica što s eposebno vidi u saradnjiu SNSD-a, HDZ-a i SDA navodi PDP-ov Branislav Borenović. Stoga i bez danas bez važnih zakona koje je lider SNSD-a ranije najavio.

“Još jedna farsa Dodikova koji jedno radi u Banjaluci, a nešto sasvim drugo u Sarajevu, gdje na skladan način popunjava kadrove i imenovanja”, kaže Branislav Borenović, PDP.

Jasno je da politička situacija ponovo talasa, a pitanje koje se postavlja je ko će odvezati Gordijev čvor i jednom zauvijek biti u stanju provesti reforme na EU putu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare