Politički haos u Banovićima: Nova većina želi smjenu Gutića, on podnio prijave

Vijesti 05. jul 202310:56 0 komentara
N1/Ilustracija (Banovići)

U Banovićima su pojedini vijećnici odlučili da pokrenu smjenu aktuelnog načelnika iz SDA Begu Gutića. Naime, iz PDA tvrde da imaju dovoljan broj ruku pa čak i podršku pojedinih vijećnika iz SDA, Gutić navodi da su prekršene procedure te je, kako je naveo, podnio krivične prijave.

Naime, Ajdin Efendić predsjednik AM PDA Banovići je naveo da ova stranka prikupila dovoljno potpisa za pokretanje procedure smjene Bege Gutića te je zatraženo održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići. Nakon što, kako Efendić navodi, nije učinjeno od strane predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, nova većina, kazuje Efednić, koju osim PDA i dijela SDA čini i NiP odlučila je sazvati sjednicu o opozivu Gutića.

“Kako Presjedavajući Općinskog vijeća Banovići kao i Zamjenik Presjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići nisu sazvali sjednicu Općinkog vijeća Banovići, time su grubo prekršili odredbe člana 59. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići (br. 12-04-530/21 od 16.12.2021. godine). Imajući u vidu naprijed navedeno 14 (četrnaest) Vijećnika Općinskog vijeća Banovići su u skladu sa članom 59. stav 3. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići (br. 12-04-530/21 od 16.12.2021. godine) sazvali II (drugu) Vanrednu sjednicu Općinskog vijeća Banovići za dan 06.07.2023. godine”, navodi Efendić.

Gutić: Prekršen je zakon

Aktuelni načelnik Bego Gutić iz SDA u saopštenju za javnost tvrdi da su prekršene procedure te je odlučio da podnese krivične prijave.

“Obavještavam građane da je Kolegij Općinskog vijeća Banovići na 41. redovnoj sjednici održanoj 03.07.2023. godine razmatrao navedeni prijedlog i u skladu sa članom 41. Statuta općine Banovići i članom 6. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH donio zaključak da se Inicijativa za opoziv općinskog načelnika stavi na dnevni red naredne redovne sjednice Vijeća, a koja će se prema odluci Kolegija održati 11.08.2023. godine, u sali BKC-a sa početkom u 16 sati. Sjednica je zakazana u skladu sa propisanim rokovima čime su ispoštovane odredbe Poslovnika o radu Općinskog vijeća, kao i odredbe Zakona o upravnom postupku (član 98.). Uprkos navedenom, 14 vijećnika je sazvalo vanrednu sjednicu Vijeća za 06.07.2023. godine što je suprotno Poslovniku o radu Vijeća, Statutu općine Banovići i smatram da je navedena odluka nezakonita i nelegalna. Obzirom na nelegalno i nezakonito sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići, kao općinski načelnik uputio sam krivičnu prijavu protiv 14 vijećnika Kantonalno tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog grubog kršenja Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta općine Banovići i Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići, i to zbog zloupotrebe položaja”, navodi Gutić.

N1

Prema monitoringu Istinomjera koji prati predizborna obećanja izabranih zvaničnika, Gutić je na proteklim Lokalnim izborima predstavio 21 obećanje od kojih je do sada njih 10 u progresu, isto toliko započeto i jedno prekršeno koje se odnosi na smanjenje cijene grijanja, vode, komunalnih usluga i parking prostora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!