Politika odavno postala rijaliti: Sve češći fizički obračuni (VIDEO)

Vijesti 25. dec 202319:03 0 komentara
N1

Sa čestih verbalnih okršaja, ovdašnji političari, sve češće, prelaze na fizičke obračune. U Zvorniku je napadnut član opozicionog Narodnog fronta i to od aktivista vladajućeg SNSD-a. Sve se desilo tek nekoliko dana od incidenta koji je bio na ivici fizičkog okršaja u Narodnoj skupštini.

Povrede glave i leđa dobio je član opozicionog Narodnog fronta i kritičar vlasti Vladimir Ilić koji je napadnut u Zvorniku u subotu iza ponoći.

“Vladimir je izgubio svijest, ne sjeća se. Ne zna koliko je dugo bio bez svijesti. Uglavnom u momentu, kako on navodi, se probudio i osjetio kako ga iz sve snage dvojica njih šutiraju”, priča Maja Rogić, supruga Vladimira Ilića.

Zbog svega Ilić je podnio krivičnu prijavu, a policija je napadače privela. Sve se desilo ispred ugostiteljskog objekta, a nakon korporativne novogodišnje proslave. Kako predsjednica Narodnog fronta tvrdi napadači su aktivisti SNSD-a Goran Škiljević i Dragan Radić, koji su, tvrdi, bili učesnici i skupova „Granica postoji“ na kojima su slali podršku Miloradu Dodiku, a nakon što je protiv njega potvrđena optužnica pred Sudom Bosne i Hercegovine.

“Kada pojedini medji prave priloge kako smo mi izdajnici, kako se sastajemo sa ovim ili sa onim, kako izdajemo ili rušimo Republiku Srpsku. Kada imamo konstantno jednu takvu atmosferu, jedan takav poziv i jedno takvo kreiranje konstrukcija tog tipa onda je ovo što se desilo u Zvorniku potpuno očekivano i bilo je pitanje vremena kada će biti”, ističe Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Trivićeva je istakla kako očekuje i od SNSD-a da se ogradi od napada na člana njene stranke koji je vlasnik i urednik lokalnog portala „Bolji Zvornik“. Najveća stranka se o svemu do sada nije oglasila, a obračun u Zvorniku samo je jedan u nizu politički motivisanih.

Politika je odavno postala rijaliti, komentarišu najčešće građani dok odmahujući rukom odbijaju da komentarišu politička prepucavanja koja se najbolje vide u Narodnoj skupštini Republike Srpske gdje rasprave iz plenarne sale gotovo da nemaju razlike u odnosu na rasprave u kafanama.

Baš kao i kafanske, rasprave u plenarnoj sali sve češće su na ivici fizičkog incidenta. Posljednji put nakon rasprave o izvještaju o radu RTRS-a i pitanja opozicionara Nebojše Vukanovića upućenog predsjedniku Narodne skupštine o njegovom ratnom putu.

“Šta to zloupotrebljavaš mrtve. Na kom si bio položaju? Gdje si pucao? U Kotor Varošu? – Gospodine Vukanović sad ću ja dati pauzu pa ću vam objasniti. Pauza, jel dosta 10 minuta”, pita Nenad Stevandić predsjednik NSRS.

A tokom tih 10 minuta, prema tvrdnjama opozicije došlo je do fizičkog kontakta Stevandića sa opozicionarima, što predsjednik Narodne skupštine negira.

“Gospodin Stevandić se bukvalno unio u lice i ovako, znate ono kako je držao ruku u sakou bukvalno je cimanje, nije to bio nikakav udarac, ali je fizički kontakt. Niko njemu ne daje za pravo, e sad ću ja doći tebi da objasnim”, tvrdi Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red.

“Pokušaj grupice poslanika – nasilnika i pljuvača da mi onemoguće da prođem. Prošao sam, a kasnije su pred toaletom pokušali da provociraju i obezbjeđenje”, dodaje Stevandić.

Za vlast ovo je sraman pokušaj destabilizacije, za opoziciju poruka da je vlast spremna da uđe u fizički obračun sa svojim protivnicima. Za one koji politička dešavanja prate sve je samo primjer dodatnog srozvanja i potvrda one da politika odavno nije generator mira.

“Politika se apsolutno u ovom trenutku u Republici Srpskoj, pošto ću samo za Republiku Srpsku reći, svodi na to ko pripada kojoj stranci jesmo li mi bolji od vas, zašto smo mi bolji od vas i ako postoje neki argumenti koji će dokazati da možda mi ili oni drugi rade u nekom drugom svjetlu ovi će se naći da to prokomentarišu da isprozivaju ili ukoliko to ne prolazi onda se kreće na lične uvrede”, kaže novinar Radoš Krstojević.

Iz sjednice u sjednicu ovo pravilo se potvrđuje i posebno eskalira u izbornim godinama, a jedna takva nam slijedi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!