“Politika podjele nagriza tkivo BiH i na njoj se bogate korumpirani političari”

Vijesti 03. jun 202215:00 > 18:49 0 komentara
N1

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy razgovarao je na Jahorini sa grupom mladih političara iz različitih stranaka širom BiH o trenutnoj političkoj situaciji. Njihovo djelovanje i uticaj, presudan je u oblikovanju budućnosti države i zatvaranju vrata prošlosti, rekao je.

“Politička akademija ima za cilj da izvede novu generaciju mladih političara koji nisu opterećeni entitetskim linijama. Ne radi se ovdje o pukoj usaglašenosti stavova i to je u redu, ali mora se voditi dijalog kako bi se približili suprotstavljeni stavovi i kreirala nova budućnost bez konflikata”, kaže Murphy. Dodaje da je budućnost BiH predugo talac političke prošlosti i da se što prije toga mora osloboditi.

“Politika podjele nagriza tkivo ove države i na njoj se samo bogate korumpirani političari”, kazao je.

To je, stava je, jedan od vodećih razloga zbog kojih se mladi odlučuju da napuste svoju državu. Prošlost BiH uvijek će oblikovati njenu budućnost, ali je ne mora trajno definisati, kaže američki ambasador.

U pogledu trenutne političke situacije, ističe značaj održavanja konstruktivnih razgovora, kako bi bili riješeni problemi koji najviše opterećuju građane.

A za rješavanje ovih pitanja, od opšteg značaja, ambasador ističe kako promjene počinju od građana. S obzirom na to da je jedna od gorućih tema u BiH održavanje izbora, iskoristio je priliku da pozove buduće političke lidere da iskoriste priliku i iznesu vlastita mišljenja.

“Trebate raditi zajedno i graditi uvjerenja i možete se dogovoriti da ne radite onako kako radi današnja generacija. Vi i samo vi možete birati, to je vaša odgovornost. Ne morate biti poput političara koji su bili na sceni, možete iskoristiti svaku priliku kako biste kreirali promjene i saradnju”, zaključuje Murphy, te naglašava da će mladi u tome imati podršku američke Vlade.

Podsjećamo, američki ambasador u BiH izjavio je ranije da bi onemogućavanje održavanja opštih izbora u Bosni i Hercegovini bilo neustavno i antidejtonsko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!