Poljoprivrednici iz Gradiške na ulici: “Ne tražimo milostinju, nego zemlju za rad”

Vijesti 07. feb 202412:29 > 17:46 0 komentara
N1

Poljoprivredni proizvođači iz Gradiške ponovo su na ulici. Nezadovoljni raspodjelom zemljišta u zakup izvezli su mašine na ulicu i zatrubili sirenama od Nove Topole do Gradiške.

Nezadovoljni su i epilogom sastanka sa predstavnicima Gradske uprave i resornog ministarstva i novim hektarima koji su određeni za dodjelu, a koji su, prema njihovim tvrdnjama zapravo šljunkovito i zemljište neuslovno za uzgoj.

“Niko nam nije 100 posto garantovao to zemljište. Tražimo od Grada da idalje nastavumo voditi dobre dijaloge za rješenje problema”, rekao je Elvir Lović poljoprivredni proizvođač.

N1

On je rekao da poljoprivrednici traže da grad što prije dođe do rješenja.

“Naš prijedlog je da mali proizvođači koje nikako zemljište nisu dobili u zakup prvi dobiju hektare za obradu”, dodao je.

U protesnoj koloni i danas je bilo oko 40 traktora, među kojima i mašina Aleksandra Marinkovića koji obrađuje oko 30 hektara.

“Mi smo pisali zahtjev za 10 hektara nismo dobili ništa ni u jednom ni u drugom krugu. Šta dalje raditi”, pita se on.

N1

Protest se odvija bez zadržavanja poljoprivrednika u centru grada i njihovu vožnju od Nove Topole do Gradiške i prema Čatrnji i uz poruku poljoprivrednika kako ne traže milostinju, nego zemlju za rad.

Više u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!