Ponovljen poziv bh. vlastima na “ograničenu ustavnu i izbornu reformu”

Vijesti 13. dec 202218:36 2 komentara
Vijeće EU (OLIVIER MATTHYS / POOL / AFP)

Vijeće Europske unije na današnjoj je sjednici usvojilo zaključke o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja, kojima se potvrđuje predanost procesu proširenja, ocjenjuje situacija u svim zemljama kandidatima i partnerima, te utvrđuju smjernice u reformskim prioritetima.

Dokument koji se sastoji od 35 stranica sadrži i poglavlje koje se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, a prvom tačkom, kako je ranije objavljeno, Vijeće odobrava kaandidatski status za članstvo BiH u EU, na osnovu preporuke Europske komisije iz oktobra ove godine.

Vijeće je također pozdravilo održavanje opštih izbora u oktobru ove godine, koji su, prema preliminarnim izvještajima stranih promatračkih misija OSCE/ODIHR bili “konkurentni i dobro organizirani”, uz opasku da su obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i retorikom etničkih podjela.

Ističe se kako je provedba izbora u skladu sa europskim standardima jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji BiH za članstvo, te da se očekuje brzo formiranje funkcionalnih zakonodavnih tijela i vlada na svim nivoima, kaako bi se fokusirali na reforme na europskom putu.

Potvrđena je i je “nedvosmislena predanost” perspektivi BiH u EU kao “jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji”, a politički lideri su pozvani da se suzdrže i odreknu “provokativne retorike i poteza koji izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalne cjelovitosti zemlje, te da prekinu veličanje osuđenih ratnih zločinaca i da aktivno promovišu pomirenje”.

Ministri zemalja članica su izrazili zabrinutost za ograničeni napredak u procesu reformi, ali su pozdravili korake na usvajanju zakonodavstva o javnim nabavkama, strategije upravljanja javnim financijama, te imenovanju nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Vlasti BiH su dalje pozvane da poduzmu dodatne “ustavne i izborne reforme” kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana, posebno u svjetlu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’.

Vijeće ponavlja svoj poziv na inkluzivan proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog i u skladu sa europskim standardima, kako se uklonili svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. Vijeće naglašava da se ne smije poduzimati nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda Europskog suda za ljudska prava učinio izazovnijim ili bi dodatno produbio podjele”, naglašava se u Zaključcima.

EU ministri su izrazili zabrinutost nedostatkom daljnjeg napretka u rješavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i Ekspertskog izvještaja o pitanjima vladavime prava.

U smislu jačanja vladavine prava i poduzimanju koraka ka jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, Vijeće je pozvalo bh. vlasti da usvoje izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i da uskladi zakonodavstvo u sferi sprječavanja sukoba interesa sa europskim standardima.

Uz poziv da se usvoji novi Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Zakon o Sudovima BiH, Vijeće je naglasilo da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati.

Dio Zaključaka Vijeća EU koji se odnosi na BiH također pozdravlja uspostavljanje zakonodavnog i institucionalnog okvira za socijalnu inkluziju Roma te o pravima LGBTI osoba, zemlja se poziva da pojača napore u područjima ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i nediskriminacije.

Vijeće izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u polju slobode izražavanja i medij, sigurnosti novinara i poziva vlasti da se osigura procesuiranje takvih slučajeva.

Od vlasti BiH se također očekuje da poduzmu korake u reformi javne uprave.

Ministri su pozdravili pozitivne korake u poboljšanju uptavljanjem migracijama kao i sistem azila, te primili k znanju informaciju da je Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog zakona o kontroli granica. Bh. vlasti se pozivaju da usvoje strategiju i akcioni plan o migracijama, poboljšaju viznu usklađenost sa politikom EU, te zaključi ugovor s Frontexom.

U vezi sa ekonomskim reformama, Vijeće je izrazilo zabrinutost jer se BiH i dalje nalazi u ranoj fazi uspostave funkcionalne tržišne ekonomije.

BiH se i dalje potiče da se aktivno angažira u procesu regionalne suradnje.

Pozdravlja se “značajno poboljšanje” usklađenosti BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, koja, kako je naglašeno, signalizira predanost putu ka EU.

Na kraju, ministri pozdravljaju produženje mandata EUFOR misije Althea u BiH te izražava podršku misiji Ureda visokog predstavnika i aktivnosti prema ispunjenju 5+2 agende.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare