“Ponovo bih se rodio, kad bi se to dete spasilo”: Željko iščekuje dolazak u BiH i nastavak borbe za Adnana

Vijesti 12. jul 202421:24 0 komentara
N1

Donosimo priču o mostarskom mladiću Adnanu Šemiću i Željku Mijailoviću iz Loznice koji se prvi uključio u borbu za spašavanje Adnanovog života. Željko je spreman dati 40% jetre 22-godišnjem mladiću, koji boluje od rijetke Vilsonove bolesti. Sputavale su ih zakonske odredbe. No, novu nadu u ozdravljenje, dale su hitne izmjene zakonske regulative u FBiH.

Ponovo bih se rodio, ja sam to rekao Ademu i njegovima, ja bih se ponovo rodio kad bi se to dete spasilo.

Ovim riječima, Željko Mijailović započinje svoju i Adnanovu priču. Prisjeća se njenog početka. Prošlog ljeta, putem društvenih mreža prvi put je čuo za Adnan Šemića. Mladića koji boluje od rijetke Vilsonove bolesti, i kome je za izliječenje neophodna transplatacija jetre. Željko je odmah odlučio da će 40% svog organa, dati Mostarcu.

“Javio sam se, bili smo u Mostaru na pregledima, ti pregledi su potvrdili da mu odgovaram kao donor i otišli smo za Istanbul. Bili smo u Istanbulu prvi put 15 dana, međutim nisu hteli ništa da rade, jer se meni pojavila neka masnoća i nisu smeli da rade, mada sam ja zahtevao da odmah rade transplantaciju, ali oni nisu hteli, zato što njemu ne bi ništa pomoglo, a ja sam mogao sepsu da dobijem”, prisjeća se u razgovoru za N1.

Željko je morao smršati i novi nalaz je pokazao da je transplantacija moguća. Uslijedio je novi odlazak u Istanbul na 40 dana, i novo odbijanje.

“Prvi put, Adem i ja smo znali da nas je komisija odbila. Nismo hteli da mu kažemo. Da smo mu taj dan rekli, mislim da bi on presekao. Tražili smo najbolje rešenje, našli smo advokata od direktora klinike čuvene Medikal park, gde su dali izvesnu svotu novca, on je tvrdio da će to moći da se odradi u centralnom komisiji u Ankari. Međutim, nije ništa moglo, jer u sistemu stoji da si dva puta odbijen od etičke komisije i centralna komisija nije htela da izađe u susret”, dodaje Željko Mijailović.

Razlog odbijanja je što Željko i Adnan nisu u krvnom srodstvu, niti se poznaju dovoljno. Novo razočaranje značilo je i nove strahove, a Adnanovo stanje se pogoršalo.

Cijelu priču donosi Dragica Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!