Ponovo uspostavljena avionska linija Zagreb-Mostar

Vijesti 03. maj 202318:59 0 komentara

Nakon tri godine pauze, u Mostar je danas ponovo sletio avion hrvatske aviokompanije Croatia Airlines, koji će dva puta sedmično letjeti na relaciji Zagreb-Mostar, a od jula mjeseca ove godine isti avion preko Zagreba nastavlja letjeti za Rim. Letovi su to koji bi trebali, kako se uprava mostarskog aerodroma nada, doprinijeti boljem poslovanju mostarskog aerodroma, koji se još od pandemijskog perioda ne uspijeva oporaviti čemu svjedoče i porazni podaci o broju putnika.

Dvadeset putnika iz Zagreba avionom Croatia Airlines danas je stiglo u Mostar, nedugo poslije njih 22 iz Mostara otputovalo je za Zagreb. Nakon tri godine čekanja, putnici oduševljeni ponovnim uspostavljanjem ove linije.

Ovim su službeno ponovo uspostavljeni redovni letovi između ova dva grada, a letjet će se dva puta sedmično.

Promet bi smatraju turistički radnici trebao biti dobar s obziom na to da ova linija nije samo poveznica s hrvatskom negoi sa drugim velikim evropksim gradovima poput Pariza, Beča, Amsterdama, Londona i brojnih drugih.

“Ova linija Zagreb – Mostar – Zagreb predstavlja za cijelo ovo područje jednu mogućnost za konekcije i putovanja širom svijeta preko Zagreba i glavnih europskih čvorišta, Croatia Airlines kao Star Alliance partner, omogućava letove u preko 100 destinacija putnicima iz Mostara”, kazao je Jasmin Bajić, generalni direktor Croatia Airlinesa.

Isti avion će od jula mjeseca iz Mostara preko Zagreba letjeti za Rim, a najveći interes za ovom linijom trebali bi iskazati italijanski hodočasnici koji putuju u Međugorje.

“Taj avion koji ovdje noći, iskorist ćemo da otvorimo još jednu liniju za Rim. To će biti probna linija, kojom ćemo mi par mjeseci letjeti dva puta sedmično za Rim i ako bi se pokazala pozitivnom s njom bismo nastavili tokom iduće godine”, kazao je Marko Đuzel, direktor Zračne luke Mostar.

Podsjetimo, u prošloj godini kroz mostarski aerodrom prošlo je 10.911 putnika, u prva dva mjeseca ove godine zabilježno je njih tek 35. Kako bi nakon dugogodišnje krize aerodrom digli na noge, gradska uprava Mostara intenzivno se uključila u cijelu priču.

“Kroz budžet Grada stalno smo pomagali Zračnoj luci, također i iz federalnog budžeta, sav taj novac iskorišten je u pripremanje aerodroma i oporavak nakon Covid krize, sad okrećemo novu stranicu , idemo naprijed, mislim da su pomno odabrane ove linije”, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

No bez Low-cost kompanija i subvencija koje će dobiti avioprevoznici teško će doći do većeg uspjeha, smatraju turistički radnici.

“Da bi privukli ne smao niskotarifne prevoznike, gospodarstvo se defiitivno treba uključiti, da bi se Zračna luka održala trebaju putnici, a svi znamo kako su u Tuzli i Zadru uspjeli to uraditi sa Low cost kompanijama”, kazao je Davor Ljubić, direktor turističke agencije G-Tour.

“Nadam se da ćemo imati charter i low cost kompanije na kojima trenutno radimo. Pored Croatia Airlinesa imamo letove za Italiju, odnosno Forli, počinju uskoro i letovi za Foggiu i potpisujemo danas s još jednom kompanijom koja ima bazu na Malti, a koja će imati letove za Italiju”, dodaje Đuzel.

U ovoj godini očekuju povećanje broja putnika od 150 posto, a ukoliko se potpišu ugovori s kompanijama s kojima trenutno pregovaraju u narednoj godini nadaju se “agresivnijem razvoju aerodroma”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!