Poplavljena slastičarna, zamrzivači puni voća čekaju struju

Vijesti 13. dec 202217:32 0 komentara

Skoro 300, od čega oko 150 domaćinstava, te pet poslovnih objekata na području Bihaća poplavljeno je, tek u nekoliko njih još uvijek ima vode, u preostalim se povukla. Štete se još uvijek zbrajaju, a poplavljeni Bišćani imaju rok od osam dana od dana elementarne nepogode da prijave štetu. Ekipa N1 posjetila je mjesto Pokoj i obišla jedno domaćinstvo i obrt koji su se našli pod vodom.

Frižideri puni kolača, krpe koje kupe vodu, isključena svjetla, i upozorenje da do struje ne diramo, to se prvo vidi u slastičarni “Cakana” u mjestu Pokoj kraj Bihaća koja se našla na udaru plavnog vala. Iskustvo iz ranijih godina pokazalo je da trebaju podići zamrzivače na postolja, ali ni to nije pomoglo.

“Ovo je treća poplava. Sve smo podigli zbog poplave, ali ovo je sada 100% šteta“, kaže za N1 Orhana Dervišević vlasnica slastičarne “Cakana”.

U ovom porodičnom preduzeću radi sedam osoba, imaju dvije slastičarne, ovu u Pokoju koja je poplavljena, i jednu u gradu Bihaću, koja je takođe zatvorena jer je proizvodnja u potpunosti zaustavljena. Strahuju šta će se dogoditi kada otvore zamrzivače koji su puni voća za kolače.

“Ništa nismo otvarali, obzirom da nemamo struje, kada struja dođe vidjećemo kakvo je stanje”, kaže sagovornica N1.
Voda se povukla u Bihaću, nekoliko domaćinstava još uvijek pod vodom

Nisu Derviševići jedini koju su poplavljeni. Ukupno pet poslovnih objekata, i oko 150 domaćinstava našlo se pod vodom.

“Učinilo se dosta toga. Juče smo proglasili stanje prirodne nesreće. Nema previše kuća iz kojih treba vodu vaditi, ali ima i takvih. Voda je ušla u 150 objekata, pet poslovnih, ostalih objekata, to je između 250 i 300 objekata”, rekao je za N1 Edin Kulenović iz Civilne zaštite grada Bihaća.

N1

Poplavljeni Bišćani imaju rok od osam dana od dana prirodne nesreće imaju osam dana rok da prijave štetu, nakon toga će komisije procijeniti štetu, procjena nakon toga ide na Gradsko vijeće, a potom i ka USK i Federaciji BiH.

“Ima dovoljno isušivača, FUCZ se odmah odazvala, dobili smo veći broj isušivača i pumpi za izbacivanje vode. To je raspoređeno na dvije lokacije u Pokoj i Kulen Vakuf”, rekao je sagovornik N1.

Kulenović dodaje da na ruku Bišćanima ide vrijeme i činjenica da pada nivo Une, naglašava da je su se u javnosti pojavile informacije o evakuacijama koje nisu tačne, te precizira, samo jedan čovjek u Kulen Vakufu je evakuisan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!