Popov o samitu: U jednom se svi slažu, a to je da se oko mnogih stvari ne slažu

Vijesti 18. maj 202117:00 > 20:43 1 komentar

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, za N1 je govorio o jučerašnjem samitu u Brdu kod Kranja, te o večerašnjoj radnoj večeri sa Josepom Borrellom, evropskim komesarom za proširenje.

Popov smatra da je jučerašnji samit samo odrazio nivo i prirodu odnosa između zemalja regiona.

“Vidjelo se da se u jednom svi slažu, a to je da se oko mnogih stvari ne slažu. I ono što je postignuto kao najmanji zajednički imenitelj u deklaraciji je podrška zemljama regiona da zajednički uđu u Evropsku uniju i to je maksimum onoga što je moglo da se postigne u sadašnjoj situaciji”, kazao je.

Navodi da je tačka sporenja bila pitanje nepovredivosti granica.

“Oko čega se nisu mogli usaglasiti, prije svega, predsjednik Srbije (Aleksandar) Vučić sa učesnicima ovoga događaja”, dodao je.

Popov tvrdi da su i raniji samiti imali simbolički značaj.

Sastanu se lideri nakon čega se ništa ne desi. Nije bilo predstavnika EU koji bi bili medijatori da se nešto i usaglasi”, istakao je.

Smatra da više nedostaje bilateralnih sastanaka.

“Mi nemamo bilateralne sastanke naših lidera, između Srbije i Hrvatske i Srbije i Crne Gore. To bi mogli biti produktivni sastanci da počne da se rješava gomila otvorenih pitanja“, kazao je.

Aleksandar Popov tvrdi da je usvojena deklaracija samo protokolarna.

“Mislim da nikoga u Briselu neće impresionirati poruka. Neće biti ozbiljnog razgovora da se zemlje regiona prime u EU u paketu. EU se opekla jednom kada je to uradila sa pojedinim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, vidjelo se da su najveći remetilački faktor u EU”, istakao je.

Govoreći o večerašnjoj radnoj večeri lidera kod Borrella, Popov smatra da je to prilika da se porazgovara o konkretnim stvarima.

“A to je ono što čini uz onaj štap koji EU može da ima ukoliko želi, da se razgovara o šargarepi. A šargarepa je evropski investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je uspostavljen prošle jeseni. Zemlje regiona bi trebalo da se uz unutrašnje reforme, kroz usaglašavanje spoljne politike sa politkom EU, kandiduju da mogu da koriste ta sredstva. To je i štap i šargarepa”, poručio je Aleksandar Popov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare