Porodica proizvela 26 tona kupusa: Imaju poruku za one kojima je skupo

Vijesti 11. okt 202420:23 0 komentara
Kupus, InfoBijeljina

Porodica Vakčić u Maloj Obarskoj proizvodi kupus na 5 dunuma, zadovoljni su prinosom i kvalitetom ovogodišnjeg roda, a iako još nisu podvukli crtu, u ovoj sezoni očekuju oko 2.000 džakova, odnosno oko 26 tona ovog povrća.

Ovih dana siječemo kupus i pakujemo za prodaju. Nastojimo da skinemo kupus sa njive kako bismo mogli krenuti sa jesenjom sjetvom ozimih žitarica. Malo nas ometaju česte smjene sunca i kiše, ali ovaj posao privodimo kraju”, počinje priču za portal InfoBijeljina Đorđe Vakčić.

Zbog tropskih temperatura cijelo ljeto su navodnjavali oranice pa je kupus odlično rodio. Zadovoljni su i cijenom koja pokriva troškove proizvodnje.

“Vrećica kupusa od 13 ili 14 kilograma na veliko košta oko 10 KM, a na manje je skuplje za marku, dvije. Karton,odnosno kutije u koje pakujemo 12  krupnijih glavica kupusa, košta 20 KM. Svi koji se žale da je skupo neka pogledaju pošto su cigarete, alkohol i drugi luksuzi. Hrana nije skupa”, kaže Đorđe Vakčić.

Poslove, uglavnom, obavljaju ukućani jer je za ovaj posao sve teže angažovati radnike koji su iz godine u godinu i sve stariji.

“Dnevnice jesu sve skuplje, ali koliko god da platimo, mladi ljudi neće da rade ovaj posao. U sezoni sječe i pakovanja kupusa najčešće priskaču prijatelji i rodbina. Zahvaljujući činjenici da imamo lako dostupnu vodu, izgradili smo sisteme za navodnjavanje pa smo olakšali bar ovaj dio posla”, kaže ugledni semberski domaćin.

On dodaje da povrtarsku proizvodnju prate i drugi problemi.

“Nadležni bi trebalo da pojačaju kontrolu uvoznih sjemena čija je klijavost iz godine u godinu sve upitnija. Teškoće izazivaju i insekti, a zbog usaglašavanja propisa sa EU, hemijski preparati koji su nam na raspolaganju, su sve manje djelotvorni. Smatram i da je karta za dnevni ulaz na kvantašku pijacu Agrotržnog centra ‘Knez Ivo od Semebrije’, koja iznosi 17 KM, previsoka”, rekao je Vakčić za InfoBijeljinu.

On kaže da se, ipak, kad se sve sabere, od poljoprivrede može solidno živjeti.

“Nikada nisam kukao, nikada nisam ništa tražio. Premije i podsticaji koje dobijamo od Vlade RS pa i Grada Bijeljina su nam vjetar u leđa, ali naučio sam od predaka i tome učim svoju djecu, da se samo vrijednim i složnim radom porodici može osigurati dobar i lijep život”, zaključuje Vakčić.

Prema procjenama u Semberiji se proizvodnjom kupusa bavi oko 800 povrtara, koji u prosjeku ovu kulturu  proizvode na jednom ili više hektara. Ovogodišnju sezonu ocjenjuju kao jednu od boljih, pa će s optimizmom u sljedeći proizvodni ciklus.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!