Porodice žrtava: Svaka kazna osim doživotne je mala za počinjena zla

Vijesti 30. jun 202113:36 > 13:48 0 komentara
N1

Uoči izricanja presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred haškim sudom, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, porodice žrtava i predstavnici udruženja održale su okrugli sto "Pravo na istinu" u Sarajevu i zatražili od nadležnih da se procesuiraju svi oni koji su krivi za gnusne zločine, a za ovu dvojicu bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije zatražili doživotnu kaznu.

Smilji Mitrović ubijen je sin jedinac Dragan koji je nakon poziva u vojsku nestao 1995. godine u Donjem Vakufu i do danas traži njegove posmrtne ostatke.

Porodice nisu zadovoljne presudama

Kako kaže, očekuje da Simatović i Stanišić danas budu osuđeni te zahtijeva od haškog tribunala da donese pravednu odluku jer dosadašnjim nije zadovoljna ni ona ni druge porodice.

“Jer smo izgubili naše najmilije i niko zbog toga nije osuđen. Veći je zločin što se kriju posmtni ostaci, a kada se obratimo pravosuđu kažu da nemaju osnove za osudu. Zar ima veća osuda od sakrivenih posmrtnih ostataka i ubistva naših najmolijih. Što se tiče osuda prema srpskom narodu prema tim zločincima, mi nećemo utjecati, a tražimo od haškog tribunala da moraju ispraviti greške prema žrtvama u BiH. Jer sve su žrtve bile isto ubijene i isto je boljelo i Srbina koji je ubijen, ali i Bošnjaka i Hrvata. Nisam zadovoljna presudom jer nas oni time zavađaju u BiH, a trebamo krenuti dalje”, navela je Smilja.

1.573 osobe ubijene u zvorničkoj regiji

I majku Fatimu Efendić jednako srce boli kao i onog dana kada je shvatila da joj sin više neće doći jer je ubijen. Njegove dvije kosti je ukopala 2013. godine i kako kaže izgubila je svaku nadu da će njegov skelet kompletirati.

“Gdje je ostatak skeleta ne znam da li ću ikada saznati. I mnoge moje komšije su ubijene i kada gledam na TV-u sve te snimke podsjete me na mog sina. To su ratni zločinci (Stanišić i Simatović) i mnogo zla su počinili. Svaka presuda i kazna osim one doživotne za porodice koje su izgubile najmilije je mala. Zna se šta su radili i da su sav zločin i napravljena zlodjela u BiH, došla iz Beograda po nacrtu Slobodana Miloševića i ostalih njegovih saradnika za šta se zna da su bili Stanišić i Simatović”, ispričala nam je Fatima.

U presudi Stanišiću i Simatoviću za Udruženi zločinački poduhvat za šta se terete spominje se i regija Zvornika.

“Prema našim evidencijama 1.573 osobe su ubijene u zvorničkoj regiji. Uvijek kažemo da razlog ne znamo zato što do tog 1. juna nijedan ni civil ni bilo ko u Zvorniku nije stradao što se tiče srpske nacionalnostti. Onda se pitamo šta im je bio povod da upadnu u selo i ubiju ljude”, poručio je Ahmed Grajić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih osoba s općine Zvornik.

Stanišić i Simatović danas pred haškim sudom

Podsjetimo, danas će pred haškim sudom biti održano ponovljeno suđenje čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju. Za njih se u najužem opisu optužnice protiv Stanišića i Simatovića tužilaštvo dokazuje krivicu za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana. Krivična djela okvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013., oslobodio krivice. Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. Danas će u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove biti izrečena prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!