Portparol EU za vanjsku politiku o neustavnom Danu RS: Aktivnosti protivne odlukama Ustavnog suda vode “ka ozbiljnim posljedicama”

Vijesti 09. jan 202413:21 1 komentar
EU Screenshot

“EU uvijek naglašava da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodna prepoznatljivost BiH moraju biti očuvani. Sve aktivnosti protiv tih principa voditi će ka ozbiljnim posljedicama", izjavio je Portparol EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Peter Stano, govoreći o obilježavanju 9. januara kao neustavnog "Dana Republike Srpske".

Stano je naglasio da EU konstantno traži od svih političkih stranaka da se udrže od provokativne retorike i aktivnosti, “posebno onih u RS koji dovode u pitanje suverenitet,teritorijalni integritet i jedinstvo države”.

Kada je u pitanju legalnost Dana RS, Ustavni sud je dva puta, 2015. I 2019. presudio da zakoni u RS o Danu RS nisu u skladu sa Ustavom BiH. Ponavljam da EU traži od svih strane da poštuju suverenitet, teritorijalni integrirtet i ustavni poredak, uključujući i odluke Ustavnog suda i kao što sam rekao, sve aktivnosti protiv ovih principa vodiće ka ozbiljnim posljedicama”, rekao je on.

Također je podcrtao da su regionalna saradnja i dobri susjedski odnosi veoma važni principi za EU u svim državama koje žele da se pridruže.

To je ključni dio napretka tih država na EU putu. Moraju se izbjeći sve aktivnosti, izjave ili potezi koji negativno utiču na dobrodusjedske odnose i regionalnu saradnju i koji samo doprinose političkim podjelama. I oko toga smo bili potpuno jasni, očekujemo od naših partnera, uključujući i Srbije, da budu podjednako posvećeni EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, čiji se teritorijalni integritet, suverenitet i jedinostvo ne dovode u pitanje”, naveo je.

Objasnio je da posljedice mogu biti “sve ono o čemu se države članice dogovore”.

Postoji mogućnost uvođenja političkih mjera, ekonomsko-finansijskih mjera, restriktivnih mjera. Na primjer, već postoji okvir za sankcije za BiH. Kada države članice odluče da je bilo dosta i ako bude dovoljno političke volje i dokaza da se preduzmu konkretni koraci, oni će to i uraditi, a sve odluke na tom polju moraju biti donijete jednoglasno“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare