Poruka Dodiku iz Ambasade: SAD će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta BiH

Vijesti 11. apr 202317:17 6 komentara
FENA

Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije, saopšteno je u utorak iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Kako je dalje navedeno, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini.

“Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od vlade”, sapštili su iz Ambasade.

Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, Ambasada SAD-a podsjetila je Dodika da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

“To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon”, poručeno je iz američke ambasade.

Podsjetimo, Milorad Dodik nedavno je Bosnu i Hercegovinu nazvao neuspješnom zemljom, kazavši da se u Republici Srpskoj vodi “antikolonijalna borba”. Osim toga, naveo je i kako pokušava da ubijedi “Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH” te je istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država.

Također, entitetski predsjednik je izjavio da RS ne želi da uđe NATO savez i obustavit će sve aktivnosti saradnje sa Alijansom. “Svi srspski dužnosnici u BiH prekidaju kontakte s NATO-om”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare