Poruka iz EU: Dok je kriza, nema novca. Odgovor iz RS: Deblokada ili koncesija

Ekonomija 17. sep 202212:26 4 komentara
N1

Evropska komisija je spremna deblokirati 600 miliona EUR, za koridor 5C kroz Republiku Srpsku ali pod uslovom da se okonča politička kriza saopšteno je iz Delegacije EU u BiH. Ukoliko uskoro ne dođe do deblokade ići će se na koncesiju, kažu iz Autoputeva Republike Srpske, dodajući da je dionica Doboj-Vukosavlje najbolja dionica u BiH kada je riječ o saobraćaju.

Iz Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini pojašnjavaju da se radi se o dva projekta duž koridora željeznička dionica Šamac – Doboj – Rječica i dionica autoputa između petlje Johovac i petlje Vukosavlje čije je finansiranje trenutno obustavljeno.

“Ova odluka se može lako promijeniti, jer Evropska komisija namjerava potpisati prateće ugovore o izdvajanjima za ove dvije investicije, u vrijednosti od 600 miliona eura, nakon završetka političke krize. Pozivamo vlasti u BiH da riješe krizu i osiguraju da se ne propuste značajne prilike koje pruža podrška EU”, navode iz Delegacije EU.

Direktor Autopteva RS za N1 je kazao da su ispunili samo uslove, te ponovio da je blokada politički motivisana. Gradnja jedne od dionica Doboj-Vukosavlje duga 33km je stopriana, iako su, tvrdi Stanarević, daleko otišli sa sa procdurom i izborom najboljeg ponuđača.

“EIB je odobrio oko 400 miliona EUR kredit za tu dionicu, od čega je do 40% grant. To je bilo izuzetno dobra ponuda kada dobijete 160 miliona evra bespovratnih sredstava”, rekao je Stanarević.

On dodaje da mu je ova politička blokada gradnje puteva nevjerovatna.

“Bitnije je, ja vam kažem, i Evropi i Federaciji BiH, nego za Republiku Srpsku. Ja kao direktor Autoputeva, kada govorim o prihodima, ja bih najviše volio da ljudi kad krenu iz Sarajeva, preko Doboja idu za Banjaluku jer ja bih tu imao PGDS po 20 000 vozila dnevno.

Stanarević pojašnjava da je ta gradnja bitna iz drugog razloga, dodajući da bi izgradnjom dionica na Koridoru 5C bila riješena gradnja 75% puta Banjaluka-Beograd, ostao bi samo dio kod Brčkog. Za N1 je pojasnio i u kojoj je fazi gradnja drugih dionica na Koridoru 5C.

“Svjedoci ste da smo pustili dio obilaznice oko Doboja u dužini od 6,5km, gradi se 6,5km Putnikovo Brdo-Medakovo gdje je zajednički projekat sa Federacijom BiH, mi smo počeli raditi, oni treba da izaberu nadzorni organ, mislim da je realno da se za tri godine završi ta dionica oko Doboja prema FBiH”, rekao je Stanarević za N1.

Prema podacima sa sajta Autoputeva RS ukupno je izgrađeno 106km autoputeva, od čega je jedna dionica nešto duža 6km na Koridoru 5C. Ukupna dužina koridora kroz RS iznosi 46km, a kroz BiH oko 340.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare